R.T. har de senere år sunget sig ind i danskernes bevidsthed og hjerter. Det er først og fremmest hendes gode sange og vokal, som vi elsker, men hendes brug af sønderjyske dialekt er også en faktor, der har udløst succesen.

Mens hun var i gang med at uddanne sig, herunder på Det Jyske Musikkonservatorium, sang hun på engelsk, men med debut-EP’en ”Omve’n Hjemve” fra 2019 og debutalbummet ”Opland” fra 2021 var sproget skiftet til dansk, nærmere betegnet sønderjysk. Hun modtog samme år Modersmål-Prisen. Og nu er hun også begyndt at skrive på ’syn’jysk’ på sociale medier.

Hendes ’to-er’ – altså andet album – kom i slutningen af 2023 og hedder ”Makværk”, men er alt muligt andet. Det er fyldt med medrivende folk-rock toner, iørefaldende melodier, som man synes at have hørt før, og tekster fyldt med bittersøde fortællinger og skarpe observationer, vi let kan relatere til. Hendes brug af ’tale-sang’, minder om Allan Olsen, og det er oplagt, at de to snart får skrevet og sunget en duet sammen.

”Er det for mig eller dig at lyset i gangen er tændt” hedder det i sangen ”Opland”, og dette scenebillede har R.T. taget op i den nye sang ”Vil Do La Æ Lys Stå Tæend”. Vi kommer med på en bytur i ”Sønderborg City”, og med ”La Lev & La Dø” er det ensomheden, der truer, hvis man giver slip på en relation. R.T. fortalte, at hun skrev ”Finde Selv Ud” i allersidste øjeblik for at få det 10. nummer med på albummet. Hun ville egentlig ikke bruge det slidte udtryk ’Jeg finder selv ud!’, men jeg synes, at hun har formået at ophøje det fra at være en dumsmart frase til en eufemisme og ovenikøbet en syngmed-sang. Det er sådan noget, som karakteriserer de gode poeter.

”Makværk” er lige udkommet på vinylplade, og R.T. er lige nu på en lille turné. Hun gav en lille solokoncert i pladebutikken VinylFreak i Roskilde. Her fik vi et enkelt vers af en ikke færdigskrevet sang på tysk. Den nye plade rummer da også titlen ”Die Ganze Schwenerei”, så det kan man vel kalde grænseoverskridende sangskriveri?

Til oktober begiver Rikke Thomsen sig ud på en større turné. Lyt til hende live eller på plade, du risikerer kun at blive lige så begejstret som jeg er. Brug rootszone.dks søgefunktion for at finde meget mere om R.T. eller lær lidt sønderjyse på: https://www.rikkethomsen.dk/