Det nye program hedder Folk på 5’eren, og det betyder jo, at det sendes på DAB-radio og på nettet. Men det er stadig fedt, at det nu findes og langt bedre end det ingenting, vi er vant til. Jørgen Bøgen står for  programmet, der sendes hver tirsdag kl. 19, genudsendes søndag mellem 16 og 17, men jo kan høres også på andre tidspunkter på nettet.

Første program blev sendt tirsdag den 18. juni, og både det og det næste fra den 25. juni har jeg hørt med stor fornøjelse. Vi med stor og stadig interesse for og lyst til folkemusikken er vant til, at vores musik kun i ringe grad spilles på de almindelige radiokanaler, så dette er nærmest en åbenbaring.

Men en masse af den nyere folk og rootsmusik, der opdaterer folkemusikken til NU og HER, har i de seneste år nærmest skabt et boom for genren, der i sig selv er vidtfavnende og alsidig. Det er oplagt at nævne engelske Momford & Sons, canadiske The Deep Dark Woods og amerikanske The Avett Brothers (som vi får et gensyn med på Tønder!!), som nogle af dem, der har trukket læsset og åbnet manges ører for den fede folk – og herhjemme har vi også mange gode navne.

Folkeklubben på Spot-Festivalen. Foto: Per Dyrholm

Det er en fantastisk god nyhed, at der nu hver uge vil være et bredt udvalg af folkemusik i “radioen”. Her er hvad, man kunne høre i Folk på 5’eren den 18. juni og længere nede kan du se – og høre ved lejlighed – hvad radiovært Jørgen Bøgen valgte at spille. Et meget bredt program med musik fra adskillige årtier:

Første stykke musik i første udgave var det populære Oysterband. Så kom det unge, irske band Tupelo – begge bands er på Skagen Festival lige om lidt, og Tupelo spiller endda også på Tønder Festival. Derefter Judy Collins med en klassiker, “City of New Orleans” og The Boss himself med et Woody Guthrie-nummer. Vi fik så to numre fra sidste års udgivelse “Woody på dansk” med omkring et dusin kunstnere. Her hørte vi hhv. Søren Krogh og Channe Nussbaum & Laura Illeborg.

Så var det tid til canadiske (og efterhånden lidt danske) Bruce Guthro med en skøn klassiker: “Wild Mountain Thyme”, som han kalder “The Purple Heather” og så et af de nyeste danske bands, som med deres friske greb om musikken breder folk’en ud til P4 (og P3?) og en masse scener, bl.a. Tønder Festivals til august; Folkeklubben.

Åke Aleksandersen var den næste, derefter en af de helt store, nemlig Tom Paxton med den altid bevægende “ The Last Thing on my Mind”, og Sømændene blev fulgt af Nathalie MacMaster fra Nova Scotia på forrygende fiddle.

Og jubi! En af mine gamle favoritter, der vitterligt stadig gav mig gåsehud, “A Woman’s Heart”, der blev enormt populær for 15-20 år siden og solgte helt utroligt meget – vi fik titelnummeret med Eleanor McEvoy og Mary Black. Som afslutning på det første program spillede Habadekuk, et band som har fundet deres helt egen niche i dansk folk, nemlig som et dygtigt, flittigt og charmerende folk-bigband.

Jo, Folk på 5’eren kom vidt omkring, og det afspejler i den grad virkelighedens folkscene. Sådan! Og så var det faktisk tid til program nummer 2.