Det er godt nok solide folk fra forskellige musikalske verdener, Lasse og Mathilde (øverste foto: Nils Thorlund) har med på deres nye, originale og meget modne cd, ”Hvem Drømmer Hvem?” Her sidder Alex Riel med rødder i jazzen på trommer og percussion, Wili Jönsson, som de fleste nok kender fra Gasolin, betjener bassen, og Ole Fick, der oprindelig var med i Burning Red Ivanhoe, er med på guitarer. Så det er ikke underligt, at det lyder flot og topprofessionelt! Det bør tilføjes, at Mathilde spiller en smuk violin, der rigtigt kan nydes på et nummer som ”En Hjertesag”, og at Lasse stadig er god på guitar.

Lasse og Mathilde! Er de virkelig stadig i live – og er de stadig gift, vil mange af mine mindre ærbødige jævnaldrende uden tvivl spørge. Yngre generationer vil næppe kende de to. Men ja! De er i høj grad i live, og de har nu – i storme, medgang og modgang – holdt sammen i 45 år. Lasse er nu 72 år, og Mathilde, der i sin ungdom fik tilnavnet Lange Lone af salig Kim Larsen, er netop fyldt 63 år.

Parrets nye cd er cirka nummer 16 i en imponerende række, der startede helt tilbage i 1975 med Tove Ditlevsen- LP´en, ”Pigesind” Alderen mærkes i teksterne, for albummet, ”Hvem Drømmer Hvem”, er en bittersød erfaringsopsamling, der handler om at blive ældre og om at finde skønheden i hinanden og have modet til at se ingen ringere end døden i øjnene! 10 ud af de 13 tekster er skrevet af Hans Kragh-Jacobsen, som ved et tilfælde var Mathildes bordherre. Han er god til at skildre temaet i tankevækkende tekster, som er åbne for fortolkninger og associationer, men hele tiden har rod i et modent kæresteforhold. Ind imellem kan teksterne også blive lidt irriterende pop-smarte, som jeg synes tilfældet er i ”Den Blå Propel”, der handler om at se verdens trængsler lidt fra oven.

Albummet er tilsat flere eksotiske krydderier, for Lasse & Mathilde har været på inspirationsophold på Boa Vista i Kap Verde-øerne ude i Atlanten, og Hans Kragh-Jacobsen rejste med sin kone via Vietnam til New Zealand. Kragh-Jacobsens. Helners indledningsnummer hedder simpelthen Boa vista, og Mathildes og Kragh-Jacobsens og Bondos løsslupne ”Snubler, mens jeg ser på månen” er danse-egnet, vild og sydlandsk. Nå ja, og så har den canadiske legende Daniel Lanois (f. 1951) lige været forbi sine venner, Lasse og Mathilde, og været medkomponist på tre af numrene, ”Kom og dans”, ”Lille Fugl” og ”Den Halve Vind”.

Der er også blevet plads til to tekster af forfatteren Ane Riel (f. 1971), der siden 2002 har været gift med trommeslageren. ”Luk Fuglene Ind”, handler om at passe godt på kloden og ”En Hjertesag”, om at genfinde harmonien i et fastkørt parforhold. Den sidstnævnte sang er min klare favorit, for den er både iørefaldende, let forståelig og livsklog og har absolut hitpotentiale. Også skuespilleren Katrine Jensenius, Wili Jönssons kone, har leveret en fin afslutningstekst, ”Er Du Her Endnu?”, om at holde sammen, også når det hele er ved at være slut.

I et interview i Billedbladet i anledning af pladeudgivelsen siger Mathilde: ”Kærligheden blusser op og blusser ned, ikke? Vi er blevet rundere med alderen, men vi har begge temperament. Der bliver bandet meget her, men vi er gode til at ride storme af, som Niels Hausgaard har skrevet om os i en bog”.

Parret siger selv, at de privat og professionelt i dag er knyttet tættere end nogensinde. De mener, at det er kærligheden til hinanden og musikken, der stadig giver lyst til at gribe de muligheder, tilværelsen byder på, ikke mindst hvad musikken angår. Og man tror dem gerne, når man hører ”Hvem Drømmer Hvem”.