Vi begynder med et tilbageblik på Finn Olafssons flotte projekt “Video of the Month 2014.”

Foto af Ronnie BilleSiden udgivelsen af Acoustic Guitar i 1980 har Finn Olafsson placeret sig som én af vores allerbedste udøvere af akustisk guitarmusik. Hans mangesidede talent omfatter foruden musiker også tekniker, forlægger, distributør og mere. I 1980erne optrådte han meget som duo med Anders Roland og siden bl.a. med broderen Torsten på tablas og Tom Frederiksen på keyboard. Men også som solist har han live og på plade leveret de smukkeste og sprødeste guitarlyde i ind- og udland, og det er vel mest som akustisk guitarist, at de fleste kender ham.

Han har nu fuldført cyklusen Video of the Month, hvor han i 2014 løbende har præsenteret månedens video.  En ny original komposition pr. måned med tilhørende video. God idé.

Trods en ungdom som rockmusiker, så benytter han ikke vilde effekter, rytmer eller teknik. Med lidt rumklang og et rent anslag spiller han et stille, men fremad flydende finger-plektrumspil, som er en ren nydelse at lytte til.

Olafssons kompositioner er opbygget som sange. Både i melodi og i arrangementer adskiller de sig fra f.eks. klassisk musik, selv om de bliver fremført højtideligt som kammermusik og kan minde om etuder. Jeg kunne måske savne lidt dynamik og temperament, men takket være de forskellige måder at stemme guitarerne på og de forskellige guitarer bliver musikken alligevel varieret. Fingerspils-teknikkens begrænsninger ligger vel både i problemet med at improvisere, men også i selve melodien, som ofte kun antydes. En stemme eller et andet soloinstrument ville fremhæve de smukke, ofte meget nordiske klingende melodier som f.eks. Hamlet’s Castle.

Og YouTube? Begrundelsen for også at SE denne musik er jo de forskellige akustiske guitarer, som Olafsson benytter. Dette er det ypperligste håndværk inden for stålstrengs-guitarer med angivelse af fabrikat, model og årgang. Hvis alle de viste guitarer er hans egne, så kræver det en stor instrumentforsikring – de må jo udgøre en anselig formue. Desuden kan man også i de rolige billeder se close-ups af fingersætninger og højrehånds-teknikker således at videoerne fungerer som instruktion i guitarspil.

Glem alt om pub- og feststemning. Den side af folkemusikken, som her repræsenteres, er derimod velegnet til fordybelse, og det er en behagelig æstetisk oplevelse af næsten åndelig karakter. Vi har vel også behov for andre stemninger end energiudladninger og fællessang?

Hvis du finder optagelserne via finnolafsson.com, olafssongs.dk eller facebook kan du samtidig kigge på Finn Olafsson mange øvrige aktiviteter.