For tre-fire år siden overraskede den traditionelle spillemand Poul Lendal og den elektroniske musiker David Mondrup ved at præsentere sig som duo under navnet Vaev med elektroniske arrangementer af traditionel dansk musik. De benævnte det folktronica.

Samarbejdet er videreført, og nu foreligger deres andet album, ”Sløjfen”. Det er titlen på en hopsa fra albummet, men samtidig en dansk oversættelse at det grundlæggende loop i elektronisk musik, knobet der binder Vaevs musik sammen til en helhed.

Hvad gør man, når man konfronteres med begrebet ”den svære toer”? Vaev inviterer et internationalt hold af gæstemusikere i studiet, videreudvikler den elektroniske del af arrangementerne og giver plads til mere musikalsk mod. Derudover tilføres lidt mere selvkomponeret materiale.

Gæsterne er Mats Eden (enradet harmonika/violin), Orhan Özgür Turan (oud/saz), Mia Guldhammer (sang), Det Ny Kammerkor (kor), Hans Mydtskov (saxofoner/klarinetter/effekter), Rosyán (cello /laptop), Gert Lendal (toradet harmonika, optaget i 1980) og ROD (fest og ballade). Dermed er varieteten på bedste vis udvidet, såvel på albummet som i relation til det første udspil. Det skal i den sammenhæng tilføjes, at Poul Lendal udover violin trakterer diverse fløjter, skeer og rummelpot.

David Mondrups elektroniske arrangementer har fået en udvidet rolle, også med selvstændige passager. Samtidig rammer de ganske fint rytmikken og pulsen i de traditionelle stykker. Det er med til at understrege balancen og helheden på ”Sløjfen”. Tilsvarende klæder Poul Lendals rustikke violinspil elektronikken og omvendt. Det er ikke bare en spillemand med tilført elektronik, det er folktronica.

Ørerne skal ikke indstilles på stram traditionel musik ved aflytningen af ”Sløjfen”. Visse vil givetvis stramme betrækket, men fred med dem. Når sindet åbnes og eventuelle fordomme begraves, beriges vi med oplevelsen af en lille times tid med aldeles interessant, velspillet og ikke mindst velarrangeret folktronica. Halmen er blæst ud af træskoene, og opdateringen af den traditionelle musik har fået nye dimensioner.

YouTube Music

Facebook