Mindeord om guitarist, komponist, tekstforfatter, guitarist, sanger og violinist Anders Roland.

Anders Roland, født 30. november 1950, er sovet ind på Nykøbing Falster Sygehus den 27. marts 2024 efter kort tids sygdom.

Min guitar- og komponistmakker gennem mange år er gået bort.

Anders Roland var en stor musisk personlighed, en guitarist og komponist med sans for selv de allermindste detaljer og med en ubændig trang og tålmodighed for at opnå det ønskede kunstneriske udtryk.

Anders voksede op i Gl. Lejre ved Roskilde. Han dannede Hvalsøspillemændene (1972-79) sammen med Steen Rasmussen (Wikke og Rasmussen), som udgav tre albums med skiftende besætninger. Blandt musikerne i bandet var Mathilde Bondo, Peter Viskinde og Jens Rugsted.

Anders skrev musikken, Steen teksterne.

Anders debuterede som solist på albummet ”Sig hvad du tænker på” med egne sange i 1981. Kort efter begyndte han sit mangeårige samarbejde med Erik Grip, hvis makker og modstykke han var i lange perioder i 80erne og 90erne.

Anders kontaktede mig i 1983, efter at vi hver især havde optrådt i en juleradioudsendelse, han med Erik Grip og jeg solo og med Lars Lilholt, og spurgte om ”det kunne være en ide at prøve at spille sammen”.

Det kunne det! Den 16. januar 1984 øvede vi sammen første gang og samme år indspillede og udgav vi vores første guitar-duo-album, Sight-seeing’, og spillede de første 41 koncerter rundt omkring i landet!

Vores duosamarbejde fortsatte indtil 1991 med talrige koncerter i ind- og udland, flere albums, ”Feriedage” (1986) og ”Globetrotter” (1988). Vi skrev musikken til DR serien ”Johansens sidste ugudelige dage” med titelsangen ”Himlen over dig”, sunget af Jytte Pilloni, skrev jingles til børnenes julekalender og til mange andre DR-udsendelser og kortfilm og arbejdede sideløbende sammen på produktioner med i.e. Erik Grip, Tony Vejslev, Annika Hoydal, Thomas Kjellerup og Lasse & Mathilde.

I 2000 genoptog vi vores samarbejde. Vi plejede at kokettere med, at medicinalfirmaet Lundbeck A/S betalte vores opøvning: En medarbejder havde hørt os spille dinnermusik ved en åbning af en restaurant i Roskilde og ville hyre os til et firmamiddagsarrangement for IT-medarbejdere. Arrangementet i Roskilde var den eneste gang, vi havde spillet dinnermusik, og medarbejderen vidste i øvrigt ikke, at vi havde holdt pause i 9 år! Men det satte os i gang igen. Først udkom albummet ”Tilbage til nutiden” med nye og gamle numre, derefter kom ”DUO” og ”BLUES” – og endnu flere koncerter.

Vi indspillede også Anders’ soloalbums ”Liv, land & hjerte” (1993), guitaralbummet ”The Wanderer” (1998) og ”14 sange” (2008) sammen. Seneste udgivelse var Anders’ korværk ”Herren er min hyrde” med tekster fra Bibelselskabets nye oversættelse af ”Salmernes Bog”

Efter 2006 arbejdede Anders som solist, men han yndede i øvrigt duosamarbejder. Da vi holdt pause i 90erne, spillede han sammen med Halfdan E, med bassisten Jimmi Roger Pedersen, med Anders Mikkelsen, med Dorthe Diness, og i de seneste år også med rigsspillemanden Michael Graubæk – og ved en enkelt lejlighed spillede Anders og jeg igen sammen: Det var i TV2 Øst udsendelsen, ”Syng med på Øst”, da vores fælles ven, Ronnie Bille, i august 2021 inviterede os til at spille ”Himlen over dig” og ”Nu er dagen fuld af sang”.

Tilbage står mindet om en nær ven, medkomponist og medmusiker, som flere gange i de senere år sagde til mig, at ”hvis skal spille sammen igen, inden vi bliver for gamle, skal det være snart.” Men sådan skulle det desværre ikke gå.

Anders efterlader sig fem børn, tre døtre, en søn – og en bonussøn.

Æret være Anders Rolands minde.