Det er godt 11 år siden, at Ray ”Chopper” Cooper forlod Oysterband efter 24 år med det britiske band. Nu har han sit femte soloalbum på trapperne, hvor de fleste af de 12 numre er indspillet i hans eget studie i Sverige, hvor han efterhånden har boet i mange år.

Den engelske singersongwriter med den mørkt iørefaldende, lidt rustne og tunge stemme spiller mange forskellige instrumenter på albummet. Foruden at han er en fantastiske cellist, så giver han den bl.a. også på guitar, harmonika, bas og piano. På albummet spiller også et par studiemusikere, og han har skønne duetter med bl.a. Sunniva Bondesson fra Baskery, Emma Härdelin og Kathryn Roberts. Hele albummet oser af stor musikalitet med tankevækkende tekster og fortræffelige instrumentale arrangementer. Uden tvivl en af årets bedste og flotteste udgivelser i denne genre indtil videre.

Det er egentlig synd at fremhæve enkelte numre, da albummet udstråler en enhed af skønne numre, men så pyt. F.eks. et par lækre instrumentalnumre, som det bluegrass-inspirerede nummer ”Bonaparte’s Retreat”, der egentlig er en gammel marchmelodi, og det mere melankolske nummer Tyyne Laine med følsomt og elegant pianospil.

”The Sky Was Black With Diamonds ”er et fint nummer med dejlig rytme og duet med Kathryn Roberts, mens der er ægte countrytoner, når ”Sir Patrick Spens” afspilles, selv om det egentlig er en gammel skotsk folkemelodi.”

Albummet indeholder også et par mere nordisk inspirerede melodier The Wind ”og When We Reach The Sun.

Øverste foto: Kerstin Maier