Lørdag 20. oktober bliver det typisk afdæmpede lydniveau på Dalum Bibliotek hævet voldsomt.

Fra kl. 11 til 13 vil irske sækkepibetoner lyde mellem de støvede bogreoler, når der afholdes International Uilleann Pipe Day. Og som navnet antyder, er det ikke kun i Danmark, at den karakteristiske irske bagpipe vil lyde.

I Danmark er der så vidt vides kun fem, der spiller uilleann pipe. Mogens Hundevad vil stå i spidsen for dagen i det fynske, hvor der foruden at høre piben også vil være mulighed for at se instrumentet og høre om traditionerne og historien, der begyndte i midten af det 18. århundrede.

Posen af uilleann rør bliver pustet op ved hjælp af et lille sæt bælge spændt rundt om taljen og højre arm. Bælgen sørger for, at musikeren med den nødvendige indsats kan blæse luft ind i en pose for at opretholde presset. Uilleann rør adskiller sig fra mange andre former for sækkepiber ved deres specielle toner.

Uilleann piben har en anderledes harmonisk struktur, og lyden er mere støjsvag end mange andre typer sækkepiber. Den bruges derfor ofte indendørs, og den der spiller sidder som regel ned. Men det kan man opleve ved at møde op, og der er gratis adgang.