Krauka er et dansk/islandsk orkester, som siden 1999 har skabt musik med udgangspunkt i vikingetidens nordiske kultur. Kopier af historiske instrumenter bidrager til et autentisk klingende lydbillede, og ikke mindst elbas og trommer tilføjer samtidig musikken nutidighed.

Kvædemandssang, akkompagneret af eksempelvis strygelyre, jødeharpe, skalmeje, benfløjter og funderet på en moderne rytmegruppe skaber en lyd, som er det at høre fortidens kæmper spille folkrock! Hvis det er en mulig forestilling at gøre sig.

Gennem efterhånden ganske mange udgivelser har Krauka langsomt udviklet sin lyd mod den beskrevne kombination af historie og nutid. Dog har de også med indspilninger og optrædener i en trioformation ind imellem fokuseret på det historiske udgangspunkt.

Et storladent, mørkt og dystert lydlandskab fremmaner billeder og scenerier fra den nordiske mytologi og sagaøens rustikke natur. Islandske Gudjon Rudolf Gudmundssons nærmest Tom Waits-lignende strubedybe vokal forstærker det dunkle, mytologiske udtryk.

Musikstykkerne er alle originale kompositioner og sangteksterne en blanding af traditionelle og nyskrevne på islandsk, og det må nødvendigvis med Kraukas koncept være på netop dette oldnordisk klingende sprog.

”Heimkoma” indhyller lytteren i en ganske særlig mørkblålig atmosfære, som formentlig kun forhærdede sjæle kan ryste af sig.

Music | Krauka (bandcamp.com)