Helge Engelbrecht i sit es ude blandt sit store publikum.

Han er kendt som komponist, tekstforfatter, sanger og musiker. Men han har også haft et lydstudie og pladeselskabet Pineapple Records. De seneste år er han også blevet kendt som koncertarrangør med alt, hvad det indebærer, lige fra bookning af kolleger, aktiv medvirkende entertainer under de ca. otte timer lange koncerter. Efterfølgende redigering af tv-bånd til udsendelse på TV2 Charlie, og så alt det praktiske både før og efter koncerterne, hvor han har ansvaret for de ca. 50 frivillige der er i sving.

Tirsdag 4. december kan Helge Engelbrecht fejre sin 60 års fødselsdag. Ikke nok med det, så fejrer han også 40-års jubilæum, så i alt er det en 100-års festdag! Og det bliver markeret med manér.

Lørdag 8. december er der fødselsdags- og jubilæumskoncert i Skovlund-Ansager Hallen, og der er for længst udsolgt. Derfor har den utrættelige troubadour også arrangeret en ekstrakoncert dagen før, og det kommer ikke til at skorte på underholdning de to dage. Foruden fødselaren og jubilaren selv med Neighbours & Friends deltager De Spilleknejte, Naboerne, Genboerne, Viggo Sommer, Tørfisk og flere andre musikalske indslag. Så det bliver garanteret ikke kedeligt, selv om man ikke skal forvente, at der bliver spillet højt! For som Helge Engelbrecht siger: ”Der bliver spillet alt for højt til de fleste festivaler og koncerter, så man får en forvrænget musikopfattelse. Man skal kunne høre alle instrumenter og alle de forskellige klange.”

Mariehavens store scene.

Han har deltaget som sangskriver og som sanger og musiker ved Dansk Melodi Grand Prix ikke mindre end 10 gange, og i 1987 blev det til en førsteplads med ”En lille melodi”. Det var som medlem af bandet Anne Cathrine & Drengene, at Engelbrecht deltog og vandt og blev en flot nummer fem ved det europæiske Melodi Grand Prix i Bruxelles. Men derudover har den autodidakte musiker spillet med mange forskellige orkestre, siden han i konfirmationsalderen lagde ud med Snow Foxes, KJ-Kvartetten og Sandi Four. Flere bands senere blev det med Fenders og senest som medlem af Neighbours, der også har været en tur omkring det danske Melodi Grand Prix.

Helge Engelbrecht har også skrevet og komponeret til en lang række danske kunstnere, f. eks. Birthe Kjær, Stig Rossen, Peter Vesth, Lene Siel samt skrevet teatermusik til flere børneteatre og musik til tv-tegnefilm.

Blandt hans egne favoritter er Bruce Springsteen og Alison Krauss. Engelbrecht var i sommer et smut i London for at høre sidstnævnte sammen med flere af sine musikvenner. Men som han selv siger, så elsker han alt fra klassisk musik til ”Love me tender” med Elvis. Og det er også baggrunden for at bl.a. folkemusikken har fundet gode kår ved arrangementerne i Mariehaven.

Helge Engelbrecht interviewer Ditte Fromseier Hockings i en afslappet stund.

Troubadouren er også forfatter. For fem år siden udgav han et digert værk om sin barndom, ungdom og karrieren med utroligt mange detaljer fra et spændende liv, og bogen der er på 445 sider, er underholdende og interessant læsning med mange guldkorn undervejs skrevet med et åbent og ærligt hjerte, men også med varm humor.

Som en rød tråd gennem Helge Engelbrechts liv er respekten over for andre mennesker, for som han siger: ”Vi skal behandle hinanden ordentligt. Vi har alle et liv og en skæbne med lyse og mørke sider. Det tog mig mange år at finde mig selv og lære at respektere mig selv. Men da det skete, var det en stor øjenåbner, da mit liv foldede sig ud for mig.”

Når man lytter til Engelbrechts tekster, er det også dette, der går igen i mange sange, og netop respekten for publikum er det vigtigste for den humoristiske og sympatiske

Idyl ved åen i Mariehaven. Fotos: Per Dyrholm

vestjyde, som trods sine mange planer og opgaver har begge ben plantet solidt i den Ansagerske muld.

Når festen er slut lørdag aften eller måske først søndag morgen, læner Helge Engelbrecht sig ikke tilbage og slapper af. For han er klar med fem julekoncerter i træk fra mandag 10.december, hvor han spiller sammen med Tommy Rasmussen, Ronnie Olesen, Sidsel Maria Michelsen og Ditte Fromseier Hockings under titlen ”Den nat af alle nætter”.

Publikum, der ikke har mulighed for at overvære live-koncerterne i Ansager, kan glæde sig til foråret, når TV2 Charlie viser sommerens koncerter fra det smukt beliggende anlæg i det vestjyske.

http://www.helgeengelbrecht.dk/index.html