landet lysdalHan plejer at skrive og synge på engelsk, men pludselig fik Jens Lysdal lyst til at udgive et dansk album. Så det har han nu gjort for første gang på minialbummet/EP’en for nogle uger siden. Han er ”Landet”, som albummet hedder, og han føler sig hjemme på dansk.

Sangene er sympatiske med gode historier i, og musikken er velspillet, klar og ren. Bedst kan jeg lide numrene i langsomt tempo og ikke i så høj grad de lidt forceret muntre hurtige, der opleves lidt hektiske. Men jeg erkender også endnu en gang, at enhver udgivelse fortjener flere lyt. For ved anden/tredje fokuserede gennemlyt hører man jo mange flere fine nuancer og alle ordene i teksterne. Og så fungerer ”Landet”, denne dobbelttydige titel, straks meget bedre, og man forstår, at Jens Lysdal har en hel del på hjerte. Men hvorfor nu pludselig udgive et dansk album?

Indskydelsen til at skrive og indspille sange på dansk, kom pludseligt til ham ved en koncert i Austin, Texas – of all places. Her spillede han sine engelske sange fra “Easy Heart” og “Keep The Light In Your Eyes” (duo-album med Hugo Rasmussen), og fik en stærk følelse af, at det faktisk gør en forskel at synge for folk på deres modersmål.

“Publikum i Austin forstod jo hvert et ord og hvert et komma af det, jeg havde skrevet og brugt lang tid på at formulere på engelsk. De kunne leve sig direkte ind i mine historier uden at skulle forbi hjernens oversættelsescenter. Først var det lidt angstfremkaldende, fordi jeg følte mig så sårbar. Men da jeg var kommet mig over dét, gav det mig og koncerten et fantastisk boost. For det tvang mig til at gå dybere ind i sangene og historierne, og det blev én af mine mest intense koncerter nogensinde”, fortæller han.

Så han besluttede på stedet, at han gerne ville have den samme oplevelse med sit danske publikum, hvor han kommer rundt om mange ting i de seks sange. I Lange Leddeløse Lone giver han små portrætter af en række kvinder (fiktive eller ej?), så følger ”Lad Os Lægge Vores Våben”, ”Kærlighed Og Fred”, ”Masser Af Tid”, så kommer ”Min Grædepige”, som ”føler alt det, der skal føles, og så er jeg selv fri” – og til slut Dette Lille Land”. 25 minutters melodiøs musik, som nok skal gøre sig ganske godt foran et live-publikum. Jeg tror, at Lysdal kan mikse en populær musikcocktail, når han vælger at blande sit nye danske og sit velkendte engelsksprogede repertoire ved koncerterne.

Han har netop en række koncerter planlagt i den kommende tid og har også allerede været ude et par steder med det crowdfundede album. 16. april foregår det i Borgerforeningen Svendborg, d. 20. i Portalen, d. 21. på PH Cafeen på Vesterbro i København, d. 27. april står Spilledåsen i St. Heddinge for tur, Godset i Kolding d. 28. og slut for denne gang er på Walthers i Skanderborg d. 29. april. God tur.