spillemands logoDanmarks Rigsspillemænd og flere endnu spiller op og har prisoverrækkelser fredag d. 27. februar. Det foregår i fine rammer i Dronningesalen i Diamanten på Søren Kierkegaards Plads. Festkoncerten foregår fra kl. 20, men man kan opholde sig i foyeren fra om eftermiddagen. Den Sorte Diamant er et levende og aktivt sted, så kom da bare tidligt og se dig omkring.

Kulturminister Marianne Jelved deltager og holder tale, og det samme gør violinist Poul Bjerager som formand for Danmarks Rigsspillemænd, der blev etableret i 2012. Rigsspillemænd er derfor et nyt begreb her i landet, inspireret af den svenske model, som har eksisteret i mange år, og en hel del fremragende folkemusikere har allerede kvalificeret sig.

De nykårne rigsspillemænd og mange flere, også fra Sverige, spiller gruppevis eller solo i musikalske og følgende fortællende scener: Vestpå, Ved Verdenshavet, Sydet og saltet, Vildspil, Det fremmede og Rundt på Gulvet. Salen har 400 pladser, og der er kun få tilbage. Man kan købe billet via www.rigsspillemand.dk . Studerende og unge under 26 år får 100 kr. retur ved indgangen med studiekort eller ID. Evt. overskydende billetter kan købes ved døren. I pausen kan man måske få en snak med kulturministeren, svenske eller danske rigsspillemænd, unge og gamle spillemænd eller måske den kongelige våbenmaler, som har rigsspillemændeneslogo og mærke. Inden koncerten kan man se unge fra Sønderho blive iført de traditionelle bryllupsdragter og brudekroner, og under et par af de ovennævnte scener vises traditionelle danse.

En række dygtige musikere har været til opspil og 15 har fået sølvmærke og titel som rigsspillemand. Det gælder Kristian Bugge, Kristine Heebøll, Peter Uhrbrand, Tove de Fries, Hans Jørgen Christensen, Ivan Bjerre Damgaard, Michael Graubæk, Jørgen Dickmeiss, Jes Kroman, Poul Lendal, Carl Erik Lundgaard, Sonnich Lydom, Rune Tonsgaard Sørensen, Lilian Vammen og formanden selv, Poul Bjerager Christiansen. Andre musikere har fået hædersmærke i bronze og nogle er i uafsluttede opspil. Læs meget mere på rigsspillemand.dk