I overensstemmelse med alle kaosteorier opstår underlige sammenfald helt spontant. Vi var kørt en bilfuld til Thy for at høre Karl Skaarup og Christian Bugge og Habadekuk – noget vi måtte opgive, fordi vi de sidste 5 km til sommerhuset druknede i en dramatisk snestorm. Men dagen efter i knastør frost, hvid sne, glitrende sol og blå himmel, da hørte vi netop “Arctic Paradise”!

For nu at begynde i den ende, så stod det da lysende klart, at både Arctic og Paradise virker en smule fortænkt. Der er ikke meget af nogen af delene på cden.

Når det så er sagt, så er cden – akkurat som den tidligere stribe danske promotion cder “Folk Music from Denmark 200x” – en overbevisende ekstrakt af finsk folk, som den er bedst netop nu. Det er høj kvalitet hele vejen. Fra sang til 4 mundharmonikaer, fra old time til klezmer, fra solo til fusionsband.

Cden efterlader et godt indtryk af finsk, kontemporær folkemusik. Interesserer man sig for bare én af de tre ting, er cden lytteværdig. Der er næsten ingen traditionel musik – og det er naturligvis en smagssag, men det gør måske, at ekstrakten bliver en lille smule for tyktflydende og drøj.

Selv om vor tid næsten har lagt cderne fra vore nabolande med endeløse striber af små stumper melodi – traditionelle dokumentations cder – bag sig, så er tendensen på compilation-cderne den samme.

Jeg ved da godt, at forekomsten af enkeltvise MP3-filer efterhånden fører til, at hver enkelt skæring skal tænkes hver for sig, aldrig i en sammenhæng. Men jeg vil nu gerne slå et slag for albums… cder, smagfuldt sammensat, så de i sig selv er små værker med begyndelse, krop og slutning. Noget som man kan forholde sig samlet til i et lille mål af tid, der er langt nok til at efterlade et indtryk og en sindstilstand.

Skønt det er forsøgt at sammensætte numrenes rækkefølge med følsomhed, så er selve valget af numre mere sket af hensyn til de enkelte bands end af hensyn til den samlede cd. Som album er Arctic Paradise 2010 derfor mislykket, om end nok så vellykket og berettiget som promotion sampler.

Arctic Paradise »2010

Fimic Arcticcd (2010)

Michael Sommer