Den 30. januar blev dette års BBC Radio2 Folk Awards igen uddelt. Det skete ved en stor prisfest i Glasgow Royal Concert Hall under den igangværende Celtic Connections Festival, som siden midten af januar har fejret de første 20 år.

Bellowhead Foto Alan Cole

 Celtic Connections varer hvert år hele 18 dage og bringer et kæmpestort antal kunstnere til byen, hvor der er koncerter på otte-ni spillesteder af alle slags hver aften. Foruden workshops, undervisning og andet godt.

Produktionsselskabet Smooth Operations, som står for alt det tekniske og praktiske for BBC omkring Radio 2’s Folk Awards og også et ugentligt folk-program, havde i år meget oplagt valgt at flytte prisuddelingen til Glasgow. Uddelingen af de årlige priser har skabt stort fokus på folkemusikken og er i høj grad med til at profilere den bedre i medierne, har det vist sig gennem de seneste 14 år.

Celtic Connections lagde scene til uddelingen, hvor et af Skotlands største navne fik en fortjent Life Time Achievement Award for Contribution to Songwriting, nemlig den også her i landet voldsomt populære Dougie Maclean. Han har blandt mange andre sange skrevet ”Caledonia”, der nærmest betragtes som Skolands egen nationalsang.

En Life Time Achievement Award gik også til fiddleren Aly Bain for hans lange karriere med Boys of The Lough og Phil Cunningham. En anden gik til sangeren og guitaristen Roy Harper. Folkesanger i  ordets allerbedste betydning, Billy Bragg, modtog en særlig Roots Award.

Som et af de nyere navne, der utvivlsomt har en stor fremtid i engelsk folk foran sig, modtog Blair Dunlop Horizon Award. Den unge Dunlop er søn af musikeren Ashley Hutchings fra bl.a. The Albion Band, hvor sønnen nu har overtaget pladsen foruden sin solokarriere, i øvrigt også som skuespiller.

Nic Jones, der på grund af en trafikulykke tilbage i 1982 måtte indstille en meget lovende karriere som sanger og guitarist, gjorde et enestående comeback i 2012 med koncerter på festivalerne i bl.a. Warwick, Cambridge og Towersey. Han modtog prisen som Årets Sanger.

Bedste duo blev Kathryn Roberts og Seth Lakeman, mens bedste gruppe var LAU. Årets musiker blev Kathryn Tickell (smallpipes, violin), mens bedste album, ”Broadside”, blev leveret af de ret fantastiske Bellowhead.

Bedste originale sang stod Emily Portman for, nemlig Hatchlings. Bedste traditionelle track, ”Lord Douglas” er skrevet af Jim Moran. Både her og i opløbet til årets bedste musiker var den her i landet også kendte Duncan Chisholm (solist + violinist i populære Wolfstone). 

Radio 2 Young Folk Award gik til de unge, lovende musikere Greg Russell og Ciaran Algar.

Alt i alt kunne man opleve priser blive jævnt fordelt til unge musikere på vej, nogle der har slået deres navn fast, andre aldersmæssigt i midten af det hele og i høj grad stadig i fuld gang med karrieren og enkelte, som har været med rigtig længe, men på ingen måde er færdige med at skrive, synge og spille. 

Giv dem alle sammen et lyt ved lejlighed. På www.bbc.co.uk/radio2 kan man i nogle dage frem opleve showet.