En af Nordens mest populære visesangere er tidligere blevet skildret i både dokumentarfilm, bogbiografier og endda dramatiseret i filmen ”Cornelis” fra 2010, og nu har der så for nylig været premiere på denne nye dokumentarfilm i forbindelse med CPH:DOX.

Instruktøren Magnus Gertten har tidligere lavet filmen ”Tusen Biter” om Björn Afzelius, og denne nye film er på lignende måde opbygget traditionelt med interviews, filmklip og fotos sammensat til et portræt af mennesket Vreeswijk.

Selv om der er brugt ikke-tidligere sete optagelser, så føjer ”Nogle går rundt i udtrådte sko” ikke rigtig noget nyt til billedet af Vreeswijk. Nogle af os husker tydeligt hans intense koncerter og de offentlige skandaler. Filmen viser da også hans optur og store popularitet efterfulgt af den personlige deroute med alkohol- og stofmisbrug, hustruvold og anden kriminalitet, inden hans fornyede popularitet og for tidlige død.

Dette er godt dramaturgisk stof til både film, teater, musicals og biografier, og det har vi set i forskellige afskygninger herhjemme med navne som John Mogensen, Bjarne Liller og Flemming ’Bamse’ Jørgensen for eksempel. Hvis man ikke kender personen Vreeswijk kan filmen derfor anbefales. Men ønsker man at beskæftige sig med hans sangskriverkunst, hans musik og forstå, hvorfor han blev så populær, så hjælper filmen her ikke. Så skal du naturligvis lytte til hans musik. De alt for korte klip fra hans optrædener, som vises i filmen, yder ham ikke retfærdighed.

Derfor mangler jeg en større indsigt i musikeren Cornelis Vreeswijk. Dette kunne være løst ved at interviewe de kolleger, musikere og branchefolk, som kendte ham, i stedet for at fokusere så meget på udsagn fra de talrige hustruer, kærester og muser, som optrådte i Vreeswijks liv.

Deltagerpanelet er lukket