Hans karriere har varet i mere end 50 år, men den engelske singer-songwriter Iain Matthews er stadig i fuld gang. Han kommer netop og spiller nogle få koncerter her i landet i Haslev, København, Ringe og Sabro fra 5. til og med 10. april.

Som mange husker – eller bare ved – var han en drivkraft i første udgave af Fairport Convention, men Matthews erfarede hurtigt, at han hellere ville spille sine egne sange. Det har han gjort lige siden. Måske lige bortset fra hans version af Joni Mitchell-sangen ”Woodstock”, som han udgav under navnet Matthews Southern Comfort efter at være flyttet til USA.

Han blev i USA i mange år og var meget interesseret i og inspireret af americana-musikken, som han krediteres for at være medvirkende til at skabe interesse for i Europa. Både den mere europæiske og amerikanske udgave af americana er kun blevet mere populær siden.

I mere end 20 år har Iain Matthews haft fast base i Holland, hvor han har samarbejdet med flere jazzmusikere. Han har indspillet et stort antal albums både solo og med andre, bl.a. i diverse udgaver af Matthews Southern Comfort og Plainsong. Sidstnævnte dannede han i 1972 med Andy Roberts, og de udgav den succesfulde plade ”In Search Of Amelia Earhart”.

For nogle år siden udgav de så ”Reinventing Richard. The Songs of Richard Farina” – en perlerække af sange fra en af Iain Matthews favorit-singer/songwriters. Farina var gift og optrådte med Joan Baez’ søster Mimi, der også var sangskriver og aktivist som sin søster. Richard døde allerede i 1966, men blev et ikon for mange. Plainsong har med mellemrum turneret som både duo, trio og kvartet.

Iain Matthews har i årenes løb været på utallige turneer i Europa og USA. Så sent som i efteråret 2023 spillede han både i UK og USA og har været i Danmark nogle få gange før. Når han kommer og giver sin koncerter i Danmark i begyndelsen af april er det med et stort bagkatalog, og det er en sjælden mulighed for at høre ham her.

Stemmen er i fin form og ligeledes guitarspillet. Og man kan altså forvente et varieret repertoire, hvor folk, americana og de blå, jazzy toner blandes generøst. Sangene er blevet ved med at komme i rigt mål og er fordelt på op mod 50 udgivelser. På hans website er det tydeligt at se, hvor usædvanligt produktiv og aktiv, han stadig er.

Iain Matthews har meget at byde på i flere genrer, så han kan ramme plet, næsten uanset publikums musikpræferencer og alder. Han har været med i lang tid og var som nævnt med i et af de første og bedste) folkrockbands i verden – de også stadig aktive Fairport Convention. Men han har også i høj grad spredt sit musikalske vingefang langt ud. www.iainmatthews.nl