De første seks navne til TF 2018 blev annonceret allerede under årets festival, og nu er seks navne mere fra seks lande klar. For alle de her annoncerede navne gælder det, at Tønder Festival er deres eneste danske festivalkoncert i 2018.

Sharon Shannon Pressefoto

Fra Irland kommer Sharon Shannon, som har været i toppen af irsk traditionel musik i mere end 25 år.

Hun er kendt som en ren ekvilibrist på knapharmonika og kan også spille både tin whistle og violin. Man kan høre hende på nærmest utallige albums, og hun har arbejdet med alle mulige topnavne i Irland foruden folk som Steve Earle, John Prine og Jackson Browne. Seneste album, Sacred Earth, er fra i år og med musik ikke bare fra Irland, men også fra Afrika og Mellemøsten. Hun var første gang på TF i 1992.

Danske Annika Aakjær kommer på Tønder med sit unikke talent som sanger/sangskriver. Den nordjyske uddannede sangskriver Rytmisk Musikkonservatorium og udgav sidste år sit tredje album, Lykkens Gang. Det blev det ifølge mange anmeldere, som blev ramt af hendes musik, der rykkede noget fra sangskriverfolk og rock til et mere elektronisk præget synth-pop-udtryk. Hun har foruden sine koncerter og tre udgivelser medvirket i musicals, teater og i rollen som Daimi i ”Dirch” (2011).

Fra Winnipeg kommer The Bros. Landreth igen til Tønder i 2018. Guitarist og sanger i bandet, Joey Landreth med rå bluesvokal, giver desuden en solokoncert, hvor hans slide nok skal vække jubel igen, som hele bandet gjorde i 2015 med sin altfolk-rootsrock, americana og blues. Joeys bror Dave spiller bas, Ariel Posen guitar/lapsteel og Ryan Voth trommer. Debutalbummet fra 2015, Let It Lie, gav dem en Juno Award for årets Roots & Traditional Album. Joey Landreth udgav i 16 soloalbummet Whiskey som han har præsenteret på en længere turne.

Annika Aakjær Pressefoto

Fra den canadiske østkyst kommer Visthén, (øverste foto) som er virtuose repræsentanter for den fransk-canadiske musikkultur. Trioen spiller en personlig blanding af trad sange og instrumentalnumre med afsæt i både den keltiske arv og i den franske kultur i det østlige Canada. I mere end 10 år har de repræsenteret en rig musiktradition, som de samtidig fornyr med indiefolk-strømninger og rock. Visthén er  multiinstrumentalisterne Emmanuelle og Pastelle LeBlanc fra Prince Edward Island og violinisten Pascal Miousse fra Magdalen Island. De har modtaget flere priser, og deres seneste album er ”Terre Rouge” fra 2015.

2018 giver også gensyn med tre musikere, der i den grad kan tåle at få adjektivet ’super’ sat foran. Michael McGoldrick, John McCusker & John Doyle har sammen og i mange andre sammenhænge spillet på Tønder, og de har alle tre haft afgørende betydning for den nutidige irske og skotske folkemusik. Uiellean piper og fløjtespiller Michael McGoldrick, violinist John McCusker og guitarist John Doyle behøver nok nærmest ikke nogen præsentation. Men de to første har (blandt meget andet) turneret verden rundt med Mark Knopfler og har i det hele taget arbejdet med gud og hvermand, og McGoldrick har også sit eget projekt Future Trad Collective. Doyle havde i mange år en central rolle i irsk-amerikanske Solas og har bl.a. turneret med Joan Baez i flere år.

Ìmar begejstrede publikum i år, og de fem musikere fra Skotland og Irland er tilbage i 2018. De giver et frisk bud på især den irske traditionsmusik. Alle medlemmer er aktive i en række bands, og flere har spillet i Tønder før. Adam Brown i Rura, Ryan Murphy iMànran, Tomás Callister og Adam Rhodes i Barrule/Mabon, og Mohsen Amini spiller i Talisk. Alle er fra Glasgows meget aktive musikscene og med i det irske netværk for traditionsmusik, Comhaltas Ceoltoiri Éireann. Tilsammen har de masser af priser og titler, soler sig i fine anmeldelser og mærkede lige fra starten, at Ìmar opstod helt naturligt og fungerede fra første gang, de satte sig ned og begyndte at spille sammen.

www.tf.dk