Jamen, det er da et scoop. Selveste The Mavericks med sangeren Raul Malo (øverste foto)  i front står øverst på plakaten i år. Der er uden tvivl dømt trængsel foran scenen og megastemning – og det sker allerede torsdag aften d. 23. august. Det bliver stort at opleve dette legendariske band live – og så i Tønder. Festen er sikret med denne kulørte cocktail af country, tex-mex, twang, rootsrock, latin og en næsten 30 år lang historie i musikken.

Godt nok skiltes bandmedlemmerne efter de første 15 år i 2004, men har så spillet sammen igen siden 2012. De har en stribe albums bag sig, det seneste ”Brand New Day” fra sidste år, der lige har været nomineret til en Grammy. Så vi begynder årets festival med at danse natten væk (”Dance The Night Away”, kæmpehit i 98). Jubiii. Det bliver The Mavericks eneste koncert i Danmark i år.

Dusty Heart, pressefoto

Yderligere syv navne er netop offentliggjort, og det er en herlig blanding. Velkommen til den engelske veteran, sanger og sangskriver Allan Taylor, til den australske kvartet All Our Exes Live In Texas, de skotske traditionalister Skipinnish, til et gensyn med amerikanske Jeffrey Foucault, der erobrede publikumshjerter i Tønder i 2016. Også ungarske Romengo kommer igen med deres estimerede roma-folk, og folkBALTICA Ensemble skal bare være med. Nye er folkduoen Dusty Heart fra USA.

Jeffrey Foucault tager et stærkt hold musikere med sig, nemlig de samme som sidst! Som en bonus skal han optræde sammen med Barbara Jean og Molly Dean aka Dusty Heart fra Minnesota. Dusty Heart deler mikrofonen og synger smukt, stemningsfyldt og flerstemmigt. Akkompagnementet er banjo, guitar og violin. Duoens første album udkommer i midten af marts.

Fra duo til kvartet, men stadig kvinder – nu handler det om All Our Exes Live in Texas. Fire flotte stemmer med karisma, som på få år har skabt sig et stort navn hjemme i Australien. Deres album fra marts 2017 ”When We Fall” har banet vej for en international karriere med fælles kærlighed til country, folk, akustisk set-up og firstemmige vokalharmonier. Et godt bud på nye indiefolk-darlings. Det er de blevet down under, så hvorfor ikke i Tønder.

Skipinnish pressefoto

Skipinnish fra Skotland har været med længe og har udgivet otte albums. Bandet er lyden af bagpipe, accordion, violin og stilsikker, moderne keltisk musik. Seneste plade fra 2017 hedder ”The Seventh Wave”, men året før erstattede Norrie MacIver sangeren Robbie Robertson, der nu spiller sammen med Tide Line, der også spiller i Tønder.

Romengo repræsenterer den traditionelle musik fra romakulturen, men udvider også musikkens grænser gennem samarbejde med musikere fra andre genrer, f.eks. har de spillet sammen med det tyske Mendelssohn Chamber Orchestra og den indiske sanger Sumitra. Denne bliver eneste danske koncert i sommeren 2018.
Allan Taylor har rejst og spillet overalt i verden i 50 år med sine sange og sin guitar. Hans sange er enestående, og stemmen suveræn. Sangene er fyldt med den længsel og de oplevelser, som følger med livet på landevejen. Hans eftermæle er sikret i Danmark med sangen ”It’s Good To See You”, kendingsmelodi i Skagen, og den er indspillet i mere end 100 forskellige versioner. Godt gået, Taylor. ”Roll On the Day” om minearbejdernes vilkår er blandt mine egne favoritter, love it.

FolkBALTICA Ensemble er eventyret om ca. 50 unge (skiftende) musikere fra den tyske region i Slesvig-Holsten og det sydlige Danmark. Orkestret opstod i forbindelse med den årlige folkBALTICA Festival og er nu TF’s faste ungdomsorkester, som geografisk og musikalsk krydser grænser. Violinist Harald Haugaard er kunstnerisk leder af folkBALTICA med hjælp fra Andreas Tophøj og Rasmus Zeeberg. Tønder Festival støtter bl.a. med disse koncerter talentmassen og fødekæden i folkemusikmiljøet, og FolkBALTICA Ensemble hører med her. Både til en egen koncert og på den store skolekoncert for elever fra skoler på begge sider af den dansk/tyske grænse.

www.tf.dk