Allan Olsen står højt på plakaten for Tønder Festival i 23. I nu fire årtier har han spillet på nok de allerfleste scener i hele landet, og det er både solo og med band. For Olsen har altid udfordret sig selv og står aldrig kunstnerisk stille. Han har udgivet godt 20 album og to selvbiografiske bøger. Det er blevet til seks DMA-priser og mange nomineringer. Han har spillet på TF masser af gange, og han deltog sammen med en lang række kolleger i hyldest- og mindekoncert for Povl Dissing tilbage i august. Allan Olsen er solo på TF23.
Irske Lisa O’Neill skrev sange allerede som barn og flyttede som 18-årig til Dublin for at studere musik. Mellem studier og jobs skrev hun fortsat sange, spillede guitar og tenorbanjo og udgav sit debutalbum “Has An Album” i 2009 som 27-årig. Det blev absolut bemærket, bl.a. af David Gray, som to år senere havde hende som support på en turné i USA og Canada. Siden er hendes intense stemme, sangskrivning og tilgang til den traditionelle folkemusik blevet rost til skyerne. Lisa O’Neill har siden udgivet tre album og en EP. I februar 23 udkommer “All Of This Is Chance, Hendes udgave af Bob Dylans “All The Tired Horses” er brugt som soundtrack til den populære streamingserie “Peaky Blinders”, og det har ikke mindsket efterspørgslen på hende.
Folkemusikken tilbage til folket, kunne godt være et brand for irske The Mary Wallopers. De kommer fra Dundalk 80 km nord for Dublin, ligesom de berømte The Corrs gør. I centrum er brødrene Charles og Andrew Hendy og Sean Mckenna og så med flere. Bandet tager med energi, musikalitet og humor fat i den klassisk irske folkemusik med respekt for traditionen og inspiration fra bl.a. The Clancy Brothers, The Dubliners og Planxty. ”Vi spiller sjove sange, sange om sex og politik, og også bedrøvede sange, siger de selv. Under pandemien lykkedes det bandet at skabe en stor fanskare til deres onlinekoncerter. I oktober 22 udgav de albummet ”The Mary Wallopers”.
Det skotske band Niteworks (øverste foto) befinder sig i det krydsfeltet trad-musik og traditionelle instrumenter møder electronica. Deres kreativitet får frit løb, når lydunivers, elektroniske klangflader og respekt for rødderne finder sammen og forenes i en moderne celtic fusion, nye kompositioner og sange på gælisk. Kombien af den traditionelle sækkepibe med bas, trommer, keyboards og electronica-elementer har givet Niteworks en solid fanbase og stor succes på festivaler, bl.a. på Celtic Connections i Glasgow. Bandet kommer fra Isle of Skye og har eksisteret siden 2008. EP’en “Niteworks: Obair Oidhche” kom i 2011, og de har siden udgivet tre album. Det seneste er “A’ Grian” fra januar 2022, og er nomineret til en Scottish Album Of The Year.
Trekløveret Ainslie, Sinclair og Hutton tilhører toppen af den skotske folkscene med pipes og andre trad-instrumenter i centrum. Ross Ainslie spiller pipes, whistles og cittern og har været en flittig gæst på TF gennem årene. F.eks. i 2016 i duoen med Jarlath Henderson og som medlem af folk-bigbandet Treacherous Orchestra. Her var også en anden ferm sækkepibespiller, nemlig Ali Hutton. De to har også spillet sammen længe. Hutton spiller foruden pipes også whistles og guitar, og begge to er fremme i skoene som både instrumentalister og komponister. De har gennem tiden spillet med en perlerække af navne. Fremme på beatet er tredje medlem af dette ekstremt dygtige trekløver også, og det er guitarist og multiinstrumentalist Owen Sinclair, som har markeret sig stærkt på folkscenen i Glasgow og er også underviser.