Fra d. 22. januar og fem dage frem afholder Dublin igen og altså for nu 15. gang sin festival for traditionel musik, Tradfest. Det skal dog siges, at festivalen er knap så meget en nichefestival, som dengang den startede i 2006, men har spredt vingerne, som de fleste festivaler gør. Men at det er en folkemusikfestival, vi har at gøre med her, skal der ikke herske tvivl om. Det er en festival, som fejrer landets musikalske arv, den traditionelle irske musik, som lever i bedste velgående, men samtidig udvider og fornyr begrebet folkemusik. Fokus er på både den vigtige arv og grundsubstans i trad-musik, men også på den unge generations mange udgaver af folkemusik/folk/nu-folk, der er med til at sikre vedvarende og ny interesse for trad/folk.

Cherish The Ladies

Når jeg nævner, at Hothouse Flowers, Jon Boden (Øverste foto: David Angel), Daoiri Farrell, amerikanske Cherish The Ladies, skotske Lau, Skipinnish og Peatbog Faeries, Seamus Begley, Paddy Glackin, Afro Celt Sound System, Kevin Burke, Mary Bergin, Maria Doyle Kennedy og en masse yngre sangerinder, Seamie O’Dowd, engelske Seth Lakeman. Stockton’s Wing (among friends), Tim Edey, The Young’uns og The National Folk Orchestra of Ireland & Special Guests er bare nogle af de medvirkende musikere – ja, så viser det tydeligt, at diversiteten og alsidigheden i folkemusikken er megastor – og også, at det er musikere i alle aldre. Her ér ingen grænser.

Skipinnish

Der kan være enkelte af ens yndlinge, man savner i år – måske de helt store, ’gamle’ folk-stjerner, ingen nævnt, ingen glemt – men så er det nok, fordi de var med sidste år eller året før. Uanset hvad er der nok af koncerter, som er en rejse til Dublin værd. Det er en rejse til den irske hovedstad nu altid, for byen sprudler af musik året rundt. Men i uge 4 fra onsdag d. 22. til søndag d. 26 er det helt store spotlight rettet mod Tradfest-musikken.

Selv om festivalen har udvidet konceptet siden starten for 15 år siden, så er det stadig Irlands største festival for traditionel musik. Og den præsenteres i mange former for spillesteder, men nogle er helt usædvanlige og i meget historiske omgivelser, f.eks. på Dublin Castle i det venue, der kaldes The Printworks. Det ligger midt i centrum på Dame Street, og på samme gade ligger også City Hall, der er en neoklassicistisk og flot bygning fra 1779. Den legendariske koncertsal The Olympia Theatre ligger også i Dame Street. Et fjerde spillested er Kilmainham Gaol (fængsel), som er mere end 200 år gammelt, men altså nedlagt som fængsel for næsten 100 år siden (og museum nu). Andre steder er den kendte og populære The Button Factory i selve Temple Bar og også Dublins allernyeste spillested, som festivalen tager i brug fra i år og forventer sig meget af: Lost Lane i selveste Grafton Street, Dublins centrale gågade.

Temple Bar Company opfandt Tradfest i 2006, der i høj grad afspejler sit slogan “trad-musik uden grænser”. For 15 år siden deltog 500 i festivalen, nu er tallet oppe omkring 27.000 fra mange lande. Men det er sandelig også dublinerne selv, der nyder festivalen, som også byder på workshops for både børn og voksne. Der sker så meget, både for dem, der allerede kender og elsker musikken, og for dem, for hvem Tradfest er et af årets højdepunkter. Foruden de 11 officielle spillesteder er der naturligvis som altid gang i Temple Bar-området med alle deres pubber, som serverer musik og stemning (hele året). Se det hele på www.tradfest.ie