Tre er fra USA, tre fra hhv. Norge, Nordirland og Skotland samt en populær dansk trio. Tilsammen repræsenterer de mange aspekter af den musik, som udgør Tønder Festival, nemlig med alt fra folk/trad/roots/singersongwriter til americana/country/ blues/oldtime/bluegrass og alle variationer derimellem. I år endda også med western swing fra et band, der har spillet i 50 år. Samme antal år kan Tønder Festival fejre i august 2024, hurra!

Asleep At The Wheel med Ray Benson – guitarist, sanger, sangskriver – i front og eneste originale medlem af det store band med base i Austin, Texas. De er bare amerikansk musikhistorie med deres western swing – en subgenre af country, som opstod i 1920’erne i det sydvestlige USA. AATW holder en swingfest i selskab med country, rytmisk drive, uptempo dansemusik drevet frem af guitar, steelguitar, violin, mandolin, trommer, bas, saxofon, piano og muligvis mere. Bandet startede i Texas i 1970, har udsendt 30 album, modtaget en halv snes Grammypriser og har spillet med bl.a. The Avett Brothers, Brad Paisley, Merle Haggard, Lyle Lovett , Willie Nelson og uden tvivl mange andre. De udsendte albummet ”Half a Hundred Years” i 2021. Asleep At The Wheel er ikke kommet sovende til deres succes, og både de og TF kan fejre det foreløbig halve århundrede. Det kommer til at swinge! Tillykke.

Så skal vi til noget helt andet, nemlig den skotske sangerinde og multiinstrumentalist Julie Fowlis, som er en højtrespekteret formidler af den gælisk/skotske traditionsmusik og har været i Tønder flere gange med sin smukke stemme og udstråling. Hun er fra Uist, en ø i de Ydre Hebrider vest for Skotland. Fowlis er vokset op med sang, musik og dansekulturen fra øerne og er blevet en fantastisk repræsentant for dem, både som sanger/musiker og formidler af deres kulturhistorie. Albumdebut fik hun i 2005, men nr. to i 2007, ”Cuilidh”, blev det helt store gennembrud også internationalt. Hun har modtaget en lang række priser, den nyeste så sent som i december 2023 hvor hun af publikum blev valgt som “Musician of the Year” ved The ALBA Scots Trad Music Awards 2023

 

En nok på alle måder helt anderledes musiker og sangerinde er amerikanske S. G. Goodman fra Kentucky. Den lokale baptistkirke var vigtig i hendes opvækst, hvor hun sang i kirken og som 15-årig begyndte at spille guitar. Hun blev senere medlem af bandet The Savage Radley, men udgav så i 2020 sit soloalbum “Old Time Feeling”. 35-årige S.G. Goodman har udfordret vaneforestillinger om den traditionelle musiks rolle i sydstaterne ved at spille country, rootsrock og americana – og være udadvendt queer. I musikmagasinet Rolling Stone har hun sagt, at “musik historisk set altid har været en afgørende kraft for politiske og sociale forandringer”. Og magasinet kalder hende en “utæmmet rock ’n’ roll-sandhedsfortæller”. Med album to, “Teeth Marks” (2022), tog Goodman også indierock og punk med ind i sit lydbillede og countryrockens mere uslebne virkemidler.

Sivert Høyem er frontmand i bandet Madrugada, som efter nogle års pause blev gendannet og spillede på TF i 2022. Men han har sideløbende haft gang i sin solokarriere og kaldes ofte en af Norges bedste stemmer. Hans klangfulde vokal indrammer altså både Madrugadas alternative rock med toner af folk/country og hans egne soloprojekter. Siden 2004 har han udgivet en lang række soloalbum og turneret med sit eget band, som er med i Tønder, og nu er et nyt album klar, “On An Island” (januar 2024). Det er indspillet i en malerisk fiskerlandsby på Vesterålen-øerne nord for Lofoten, og den skønne, rå natur har smittet af på albummets stemning.

 

 

Fra Georgia, USA kommer 37-årige Brent Cobb med sin southern rock med klar country-klangbund og på én gang funky og tilbagelænet. Efter 10 år i Nashville som sangskriver for både sig selv og andre er han rykket hjem til Georgia, hvor han i efteråret 2023 indspillede sit seneste album, ”Southern Star”. Han begyndte solo tilbage i 2006 med et album produceret af hans fætter Dave Cobb, der har produceret for mange andre, bl.a. John Prine og Jason Isbell. Brent Cobb skal nok skabe sig en fanbase på Tønder Festival.

Nordirske sanger/sangskriver Foy Vance blev en succes på TF i 2017, og mange vil helt sikkert glæde sig til at høre ham igen. Han debuterede i 2007 med ”Hope”, og man kan vist godt sige, at hans musikalske håb er blevet indfriet siden. På hans følgende album medvirkede både Ed Sheeran og Bonnie Raitt, og Foy spillede support på flere af Sheerans turneer, ligesom han skrev kontrakt med dennes pladeselskab, Gingerbread Man. Elton John var producer på hans ”The Wild Swan” fra 2016. Foy er fra Nordirland, men det er også i amerikansk roots han slår sine folder. I 2019 indspillede han to americana-inspirerede album og i 2023 kom ”Sign of Life”. Jo, det er der i al fald og sikke et liv. Godt med gensyn og genhør med VF, som også runder 50 år i 2024.

Folkeklubben er selvfølgelig med i festivalens jubilæumsår 2024. Første gang var i 2013 med to koncerter i telt 2. Dem vil vi aldrig glemme, siger de, for det blev vendepunktet for bandet, som samme år udgav debuten ”Nye Tider”. Siden har Folkeklubben holdt flere releasekoncerter i Tønder, og frontfigur og sangskriver Kjartan Arngrim medvirkede i 2022 ved Tønder Festivals mindekoncert for Povl Dissing. Trioen – Kjartan Arngrim/guitar og vokal, Rasmus Dall//guitar, og Rasmus Jusjong/trommer udgav sjette album, ”Mere end en klub”, sidste år. Arngrim har en stærk evne til at fortælle og formidle både folkelige, eftertænksomme og poetiske historier. Folkeklubben kan bare noget om den danske sjæl og persona, som rammer i plet.