Han er måske Danmarks mest oversete talentfulde unge musiker. Han bor i irske Galway, men turnerer året rundt med sine bands.
Født på Bornholm, sang i kor og spillede lidt guitar i konfirmationsalderen, men stoppede igen. Kom ved et tilfælde til at spille bodhran som 15-årige, da han fik foræret en irske tromme af sin søsters kæreste, der var fra netop Irland. Senere fulgte nogle bånd med irsk musik, og så var der ingen vej tilbage for Jonas. Han købte en banjo og senere en bouzouki, og kom til at spille med i Trad Lads og senere i Arcady, som dog ikke er så aktive for tiden.
Jonas Fromseier var på Shetland med sit irske band Morga, som nu har været sammen i næsten tre år, og bandet udgav deres første cd sidste år. De vandt mange venner med deres egen kraftfulde livsbekræftigende udgave af traditionel irske folkemusik i perfekt harmonisk samspil.
Rootszone mødte Jonas Fromseier efter bandets koncert i Scalloway, efter han var ankommet til Shetland, efter en næsten fire måneder lang turne i USA, hvor han turnerede med showbandet Celtic Crossroads.
Hvor længe er det siden du rejste fra Danmark?
“Jeg har boet i Galway i fem år, jeg flyttede derover da jeg var 21 år, og det var utroligt spændende. Jeg havde en god ven, Anders Traberg, som fik mig trukket derover, og skaffede mig de første gigs, og så blev jeg fanget af det, så jeg har det bedste job jeg kan tænke mig.”
Vender du hjem en dag?
“Jeg tænker på at vende tilbage engang imellem, jeg kunne godt tænke mig at hjem og måske studerer. Vi er jo som danskere så heldig at vi kan studerer gratis. Jeg møder hele tiden folk fra USA, der siger at jeg er heldig, at jeg kan komme på universitet gratis. Men lige nu er det musikken der trækker.”
Hvordan med kontakten til musiklivet i Danmark?
“Jeg hører jo lidt fra min søster (Ditte Fromseier, red.) og så er der mange, der spiller både dansk og irsk musik, og som jeg spiller med en gang imellem, men scenen er ikke så stor for dansk folkemusik i Irland.”
Men hvad med nordisk musik som stilart?
“Jeg synes godt, at når jeg snakker med folk, så kan de genkende en hvis tone, især i svensk og norsk musik, som er lidt mere melankolsk og trist. Men de synes, at dansk folkemusik er lidt anderledes, den har en glad tone. Men jeg kender ikke selv så meget til dansk folkemusik, så jeg kan udtale mig om det.”
Hvad skal der ske i fremtiden?
“Jeg kunne godt tænke mig, at tilbringe mere tid i USA, for der er en rigtig god scene der for irsk musik. Og jeg tænker på gøre det senere i år, da jeg skal på turne der med showet med Celtic Crossroads i de næste otte-ni måneder, med enkelte måneder fri hist og pist, og har da tænkt på at blive i USA. De sidste to store turneer har været på østkysten. Så nu skal vi først på østkysten, så en tur til vestkysten og Canada, og deltage i et stort tv-show for CBS. Det er dog ikke et band som sådan. Jeg er hyret af dem, og er på kontrakt til at spille for dem.”
Jonas Fromseiers deltagelse på Shetland var ellers i tvivl, da flysituationen var usikker lige til det sidste. Og hans hjemkomst til Galway blev også forsinket på grund af askeskyen.
Men den lovende musiker kom frem i begge tilfælde, og der er ingen tvivl om, at med hans gå-på-mod, vil han også komme frem i den musikalske verden.