Rebild museumNu er det jo snart ferietid, og så kommer man måske lidt rundt i landet. Skulle vejen falde forbi Rebild i Himmerland, så er Spillemandsmuseet et oplagt sted at besøge. Det hedder officielt Spillemands-, Jagt- og Skovbrugsmuseum, og har åbent hele sommeren til og med 31. august dagligt fra kl. 10.00 til kl. 17.00. Det er placeret for foden af Rebild Bakker, så det kan næppe blive kønnere.

Maleri af Evald Thomsen i den store sal.

Portræt af Evald Thomsen

Det er ikke fordi afdelingen om spillemændene er særlig stor, men den er meget oplysende og interessant. Museet åbnede i 1951 på initiativ af bl.a. den første statsstøttede spillemand Evald Thomsen. Den første bygning blev hurtigt samlingssted for spillemænd og folkedansere fra hele Himmerland. I 1963 nedbrændte bygningen, men en ny blev hurtigt opført bl.a. igen med hjælp af Evald Thomsen, der levede fra 1913 til 1993 og flere lokale spillemænd. Evald Thomsen, der var født i Siem i Himmerland cyklede således rundt og indsamlede noder og instrumenter til samlingen.

Samlingen består af instrumenter og tilbehør fra lokale og nordjyske spillemænd, samt en del at en stue fra Niels Viggo Madsen (1923-2008), som boede i Tved på Mols. Hans slægt var spillemænd i tre generationer i Tved, og hans musikstue står i udstillingen med arbejdsskrivebord og instrumenter med mere.

Violinen der var pakket ned i 50 år.

Violinen der var pakket ned i 50 år.

Der er mange instrumenter med små fortællinger om den spillemand, som har ejet instrumentet. F.eks. landpostbud Chresten Andersen Dahl (1848-1927), der spillede violin til fester og baller. Da han døde, blev violinen pakket ned og aldrig brugt siden. Den hænger nu på museet sammen med Marius Bundgårds (1893-1970), der fik sin violin af sin morfar.

Niels Viggo Madsens stue.

Niels Viggo Madsens stue.

Der er historien om Jens Nielsen Trads (1859-1915) fra Ny Overvad, som stod for musikken til små og store fester i Sydhimmerland, måske sammen med nogle af sine fem sønner, der alle lærte at spille af faderen. Han havde også andre elever, som senere blev lokale spillemænd. Desuden kan  man opleve en samling af harmonikaer fra sidst i 1800-tallet og blæserinstrumenter, og endelig kan nævnes en montre, som fortæller om omvandrende gademusikanter

Der er ikke kun museum i bygningen. På 1. sal er en stor sal, hvor der kører en video som er værd at se. Her fortælles om Evald Thomsen og om spillemænd, der kunne tjene fire gange så meget ved at spille som ved almindeligt arbejde. Men også om de enlige spillemænd, der måske kun kunne 8-10 melodier, men som var elskede i lokalområdet. Også den nutidige spillemand Lars Lilholt medvirker på videoen.

hamonikaSamme sal, hvor der i øvrigt er flere buster og portrætter af spillemænd, bliver brugt hver søndag året rundt til folkedans fra kl. 14. til 17. Og den første søndag i hver måned er der børne- og familiedans. Ved disse lejligheder skiftes fire orkestre til at varetage den traditionelle musik.

www.rebildspillemaendene.dk/index.html

diversen instrumenter