Ligesom sidste år bliver de engelske folk-priser uddelt i The Royal Albert Hall, og det sker onsdag d. 5. april. Det bliver ganske sikkert flot og festligt og ærgerligt at undvære, når man nu havde tænkt på at tage turen derover! Blandt de, der skal optræde, er Afrocelt Sound System, den skotske kvartet Fara og 71-årige Al Stewart, som ikke mindst har de to albums, Year Of The Cat (1976) og Time Passages (1978) på sin gode samvittighed. Legendariske Woody Guthrie får (endelig) en plads i Folk Awards Hall of Fame, 50 år efter sin død. Engelske Billy Bragg, der for 19 år siden satte musik til mange af Woodys ikke tidligere indsungne tekster og indsang dem sammen med Wilco på Mermaid Avenue (1998), står for hyldesttalen i Royal Albert Hall. Selveste Ry Cooder, guitarist par excellence, skal fortjent have sin Lifetime Achievement Award i sin karrieres 50. år.

Jarlath Henderson Pressefoto

Jarlath Henderson Pressefoto

En lang række navne er nomineret i otte kategorier. Nogle af dem er musikere, vi kender fra koncerter og turneer i Danmark, mens ret mange er knaps så kendte herhjemme (endnu). Faktisk er den engelske folk-scene jo fyldt med solister og bands, som mange af os kun har et meget begrænset kendskab til, før de evt. kommer hertil, f.eks. på Tønder Festival.

Fara Pressefoto

Fara Pressefoto

Men blandt de fire nominerede til Folk Singer Of The Year er en dygtig musiker, som næsten lige har været rundt i Danmark og i Tønder flere gange i diverse sammenhænge. Det er nemlig sanger og guitarist Kris Drever (Foto øverst::Genevieve Stevenson). Han er faktisk også nomineret til Best Original Track for sangen If Wishes Were Horses. De andre i ’bedste folk-sanger’- kategorien er en ny stjerne fra Dublin, Daoiri Farrell (som også er nomineret for bedste traditionelle track, og som kommer på Tønder i år!), Jim Causley og Shirley Collins. Hun er også nomineret for Bedste Album, nemlig Lodestar. Det særlige ved hende er ikke, at hun nu er 81 år, men at hun trak sig tilbage for 30 år siden, fordi hun mistede evnen til at synge. But no more. Hun skal hun faktisk på scenen på onsdag i London. Hendes historie har jeg tænkt at se nærmere på ved lejlighed.

Daoiri Farrell Pressefoto

Daoiri Farrell Pressefoto

I Bedste Duo er bl.a. Ross Ainslie nomineret sammen med Ali Hutton, Breebach er i Bedste Gruppe-kategorien ligesom The Gloaming, der er gået hen og blevet en slags supergruppe, som spiller for fulde huse i store koncertsale.  For Bedste Album er Martin Green nomineret med Flit og også for bedste originale nummer, Roll Away, feat. sangeren Adam Holmes (endnu en, hvis stemme vi kender godt fra Tønder). I denne kategori finder man også Jarlath Henderson (apropos Ross Ainslie!) for Heartbroken, men sandelig også for bedste traditionelle nummer, Courting Is A Pleasure.

Der er også prisen BBC Radio 2 Young Folk Award og en Horizon Award til nye, særligt spektakulær kunstnere. Her er Daoiri Farrell igen nomineret, Ligesom Fara, Ninebarrow og trioen Talisk. De fik ’den unge pris’ sidste år, spillede på Tønder Festival – og kommer igen i år. De to konferenciers er radioværten Mark Radcliffe og den fine (gæliske) sangerinde, Julie Fowlis.

Du kan lytte med på www.bbc.co.uk/programmes fra kl. 20.30 (19.30 engelsk tid).