At skotsk musik er så udbredt på verdensplan, kan vel ikke overraske, men at den skotske folkemusik havde allieret sig så vellykket med afviklingen af det store arrangement VM i cykling, var en overrumplende og god ide. Glasgows gader, pubber og det centrale George Square var i hele ugen fyldt med alt fra marcherende pipebands, jams og et stort egentligt koncertprogram. Derfor er denne rapport kun et lille uddrag af de begivenheder, som jeg nåede.

Micha Macpherson

Siobhan Miller (øverste foto) har siden starten af 2000 etableret sig som en dygtig sanger med speciale i traditionelle, populære, skotske folkesange. Hun har udgivet to duetalbum (med Jeana Leslie) samt fem soloalbum og modtaget en række priser, og hun er bl.a. tredobbelt vinder af Scots Trad Music Awards. Hun stillede op med fuldt band og fik gang i fællessang og dans på torvet.

Michael McGovern er en lokal sanger/sangskriver, som har nået popularitet for sine velskrevne sange og fyldige vokal. Siden han udgav sit debutalbum ”Highfield Suite” i 2021, har han optrådt med Mary Black og fået rosende ord med på vejen af legenden Paul Brady. McGovern delte scene med en ny lovende sanger og sangskriver Scott C. Park, som tydeligvis er inspireret af amerikansk countrymusik og har en stor stemme De skiftedes til at synge deres egne sange og sluttede deres sæt med en coverversion af den gamle klassiker ”Don’t Roll Those Bloodshot Eyes At Me”.

Scott C. Park

Unge Mischa Macpherson har vundet en række priser og er allerede et fuldt udviklet talent på den skotske musikscene. Hun er opvokset på de Ydre Hebrider og medbringer øernes distinkte musikkultur og er både traditionsbærer og fornyer. Som sanger og komponist har hun en seriøs, akademisk tilgang til musik og har bl.a. skrevet kompositioner for større orkestre. Jeg var ikke den eneste, som ikke forstod de gælisksprogede sange, men hendes krystalklare stemme var en behagelig afveksling til de larmende sportsaktiviteter. I det hele taget var ideen med at inkorporere folkemusik til et stort gratis folkeligt udendørsarrangement vellykket.