Flere af disse her har været på TF før. Lad os starte med søstrene Rachel og Becky Unthank fra Northumberland i det nordøstlige England, som (nok ikke så mærkeligt) synger under navnet The Unthanks. Med udgangspunkt i deres hjemstavns traditionelle musik har de skabt deres helt egen stil, hvor trad tilsættes f.eks. klassisk, jazz og postrock sågar. Det kaldes af nogle art folk. At de to så også ofte har en del andre musikere med, gør det ikke mindre interessant. På årets festival har de ikke mindre end 11 musikere med sig, og det skal nok blive ganske specielt. Siden 2005 har de udsendt 14 albums og fået flere priser og nomineringer.

The Unthanks

Gnoss har siden 2015 markeret sig som et af de mest spændende unge bands fra Skotland. To af medlemmerne er fra Orkney, nemlig Aidan Moodie, guitar/sang, og Graham Rorie på violin og mandolin. De begyndte som duo, men fandt så sammen med Connor Sinclair, fløjte/vokal, og Craig Baxter, bodhrán/percussion. Bandet har masser at byde på og gør det med energi, fantasifulde arrangementer og sange, der også læner sig op ad både country og indiefolk. Gnosshar udsendt adskillige albums, hvoraf flere er prisnomineret i kategorien ”Album of the Year”. Seneste album hedder “The Light of the Moon”.

Et andet og meget højenergisk skotsk band er Mec Lir, som kastede sig ud på den keltiske musikscene i 2014 og brød rammerne for, hvad man hidtil havde hørt. Bandet består af fiddler Tomas Callister, Adam Rhodes på bouzouki og David Kilgallon på keyboard. De tre er fra Isle of Man, og nummer fire er den skotske trommeslager Greg Barry – og med masser af drøn på. De er et sprudlende og legesygt liveband. Medlemmerne er også med i hhv. Ímar og Elephant Sessions. De udgav i 2020 albummet “Livewire”, som blev kaldt årets mest energiske.

Michael McGoldrick

Engelske Andrew ”Roo” Panes betegnes som en klassisk singer-songwriter og så spiller han 12-strenget guitar. Han skal spille i Bolero og i Pumpehuset og passer nok fint ind begge steder med sin virkeligt gode stemme og sange med dybde. Det er vist første gang, TF byder på en sanger, som også er/var model, men det skal da ikke ligge ham til last. Han albumdebuterede med ”Little Giant” i 2014, fulgte op med nogle EP’er og udgav så i marts i år albummet ”The Summer Isles”.

Dette trekløver er i den absolutte top af den skotske trad/folkscene med Ross Ainslie på bagpipes, whistles og cittern. Han er en af tidens bedste musikere og komponister inden for den traditionelle musik i Skotland. Ali Hutton er en lige så ferm sækkepibespiller, og de to har også spillet sammen tidligere. Hutton spiller også whistles og guitar og er også med helt fremme som instrumentalist og komponist. De har begge to spillet med en lang række navne som f.eks. Shooglenifty, Capercaille og Salsa Celtica. Medlem i trekløveret er også guitarist, ja multiinstrumentalist Owen Sinclair.

“Roo” Panes

Et andet trekløver, som vi er særdeles bekendte med på TF, er McGoldrick, McCusker & Doyle, er store stjerner inden for instrumental keltisk musik. De har været her i mange sammenhænge. Som trio har de spillet sammen siden 2009, når det har kunnet lade sig gøre. Mike McGoldrick fra Manchester er suveræn på især fløjte, tin whistle og uilleann pipes og spiller også bodhrán, guitar og cittern. Skotske John McCusker spiller violin og er producer, og han har ligesom McGoldrick turneret verden rundt som musiker for Mark Knopfler. Irske John Doyle var medlem af Solas og har ligesom de andre to spillet med ”alle mulige”. Hans stærkt rytmiske guitarspil er efterspurgt.

Mange bands har afsøgt det musikalske felt, hvor traditionsmusik og de traditionelle instrumenter møder electronica. Her befinder det skotske band Niteworks sig. (øverste foto) Kreativiteten får frit løb, når de fire musikere forener elektroniske klangflader og respekt for rødderne. Vi taler altså moderne celtic fusion, nye kompositioner og sange skrevet på gælisk. Mikset af traditionel sækkepibe med bas, trommer, keyboards og electronica-elementer har givet Niteworks masser af fans, og de har haft stor succes på ikke mindst festivaler.

Bandet kommer fra Isle of Skye og har spilet sammen i nærved 15 år. De debuterede med EP’en “Niteworks: Obair Oidhche” i 2011 og har siden udgivet tre album. De giver den fuld hammer fredag aften på Open Air og i Telt 1 lørdag aft