De for nyligt annoncerede navne til næste års Tønder Festival er fem amerikanske og et irsk. Med et så stort, anerkendt og verdenskendt navn som 68-årige Keb’ Mo’ er der sat ekstra stærkt fokus på bluesmusikkens betydning og plads på TF. Keb’ Mo’ er en af sin tids største bluesnavne og har vundet ikke mindre end fire Grammypriser.

Kevin Roosevelt Moore

Desuden har han været nomineret hele 11 gange. Hans fundament er klassisk country- og deltablues, som han gerne krydrer med både country, folk, rock og jazz. Kevin Roosevelt Moore, som han egentlig hedder, udgav sit seneste album, Oklahoma, i juni måned.

Vi skal også høre blues, jazz, ragtime og folk fra 1920’ernes USA fra en meget yngre musiker (født 1989), nemlig Jerron ”Blind Boy” Paxton. Han fortolker den vægtige og vigtige amerikanske roots-arv med stor succes – på guitar, banjo, violin og accordion. Han er både showman og storyteller og på toppen af sin generations akustiske blues, måske på linje med netop Keb’ Mo’ og Taj Mahal. Det skal nok blive godt.

Fra USA kommer også Lula Wiles fra Bostons musikscene (øverste foto) – en trio bestående af tre kvinder med fuld fart frem med tradroots, americana og trestemmige harmonier. Disse yngre musikere, Isa Burke og Eleanor Buckland, begge guitar/violin, og Mali Obomsawin, bas, sætter det traditionelle og mere nutidige ind i en smuk sammenhæng. Med album nr. to. “What Will We Do” (2019), slår de fast, at de mestrer at forvalte folk, country, bluegrass og old-timearven, understreget af at det er udgivet på Smithsonian Folkways Recordings

The Henry Girls

Fra Donegal i Irland kommer en anden kvindetrio, The Henry Girls, som har været på banen helt fra 2003. Karen (der skriver musikken), Lorna og Joleen McLaughlin opkaldte trioen efter deres bedstefar. Alle tre har studeret musik og har superbt styr på den traditionelle irske musik, som de mikser med pift af country, bluegrass, world og americana. Søstrene spiller violin, ukulele, banjo, guitar, mandolin og piano, og deres vokaler smelter sammen, som måske kun søskendes kan. Deres nyeste album er fra 2017, ”Far Beyond The Stars”.

Christopher Paul Stelling

Tilbage til USA: Ryan Bingham (1981) er en af de fremmeste repræsentanter for americana og er hædret talrige gange for sin sangskrivning, ikke mindst for sangen ”The Weary Kind” fra filmen Crazy Heart (2009) med Jeff Bridges. Han har udgivet seks albums, det nyeste fra foråret 2019, ”American Love Song”. Nogle af albummets sange har tydeligvis adresse til den politiske situation USA, og Ryan Binghams er da også vokset op i grænselandet i New Mexico.

Vi kan opleve endnu en amerikaner, nemlig sangskriver og guitarist Christopher Paul Stelling (født 1982), på TF 2020, nemlig en ægte rejsende troubadour, nu med base i North Carolina. Men han har været godt rundt i Staterne med adresse i både Seattle, Colorado og New York City og har turneret med sine fortællende og følsomme sange, med melodisk og ekvilibristisk fingerpicking-guitarspil som smuk klangbund. Stelling har udgivet fire albums siden 2012, det seneste er “Itinerant Arias” fra 2017.