Otte navne mere er nu på den allerede mangefacetterede musikliste til årets jubilæumsfestival. Den løber fra 21. til 24. august med start onsdag og ikke mere torsdag og afrunding i de meget sene lørdagstimer.

Kassi Valazza

Fra USA er nu annonceret Kassi Valazza, Phosphorescent og Vincent Neil Emerson. Valazza er vokset op i Arizona, men hun flyttede til Portland, Oregon, hvor hendes dybe countryrødder blev forenet med Portlands brede, spændende musikmiljø. Så man kan bl.a. forvente countrysjæl med psykedeliske undertoner i – som på hendes første udgivelser: ”Kassi Valazza Knows Nothing” fra 2023 blev en stor succes. Så hun ved nok alligevel en del om det at skrive sange og synge dem med en stemme, der kan og vil en masse navne som Joni Michell og Sandy Denny nævnes i forbindelse med hende. Et magasin skrev, at ”Valazzas sange er som ”glatte ædelstene med helende kvaliteter”. Hun turnerer flittigt i USA og har også været i Europa i 2023 – og skal altså også i år.

Bjørn Eidsvåg Foto: Sara Angelica Spilling

Bag kunstnernavnet Phosphorescent står sangskriver og multimusiker Matthew Houck, som nu tager udgangspunkt i Nashville. Navnet har han brugt siden 2001 og har udgivet ni album og en EP. Snarere end traditionalist hører han mere til i indiefolk, indierock og alternativ rock. I 2022 gennemførte han sit “Full Moon Project”, hvor han ved hver fuldmåne udgav et covernummer med bl.a. sange af Bob Dylan, Lucinda Williams, Randy Newman og Nina Simone. Hans album fra 2024 hedder “Revelator”, hvor han går I kødet på “The grand sadness in life”. Den er han blevet træt af og ligeledes af madness. Han gider ikke mere at være badass mere, siger han.

Sidste amerikaner i denne ombæring er 32-årige texanske Vincent Neil Emerson, som måtte aflyse sin TF-tur i 2022. Han fører en stolt tradition videre i sin sangskrivning med country som fundament og i tråd med stærke navne som Townes Van Zandt, Guy Clark og Steve Earle. Emerson skaber samtidig både personlige og vedkommende fortællinger med hans eget liv som del af dem. Emersons stemme og enkle guitarspil sælger i høj grad den fine vare. Hans selvbetitlede album fra 2021 er produceret af (superstar) Rodney Crowell, som vi jo kan glæde os til også at opleve på TF2024, og på albummet fortæller Emerson om Choctaw-Apache-stammen, som han har rødder i. Kulturarv og familiebånd til Amerikas oprindelige befolkning er et vigtigt tema på hans seneste album “The Golden Crystal Kingdom” fra 2023.

Lad os bevæge os lidt nordpå til Canada, hvor The Bros. Landreth kommer fra, nemlig Winnipeg. De er tilbage i Tønder, hvor de også besøgte os i 2015 og ’18. Med deres medrivende rootsrock og americana har de fået et solidt publikum både hjemme og her i landet. Frontmand Joey Landreth har også spillet på TF i eget navn, og hans eminente slideguitar er blandt de allerbedste. The Bros Landreths debutalbum fra 2015 gav dem en Juno Award og dermed en stærk start. De følgende år turnerede The Bros. Landreth heftigt, og med i bandet var i øvrigt guitarist og sanger Ariel Posen, som besøgte TF i 2023. Under Covid-19-pandemien arbejdede brødrene Joey og Dave med at skabe en ny lyd og nye sange og en lidt mere dæmpet stil. Det kan man høre på albummet “Come Morning” fra 2022. I dag er The Bros. Landreth centreret om de to brødre, som kalder den nye version af dem for genfødsel af bandet.

S. G. Goodman

Hun tordner frem – britiske Elles Bailey (øverste foto) med sin blues og americanamusik. Elles Bailey debuterede i 2015 med EP’en “Who Am I to Me”, og publikum tog godt imod hendes kraftfulde vokal og bluesrockende band. I 2017 udkom “Wildfire”, indspillet i Nashville, hvortil turen gik igen to år efter. Det blev til albummet “Road I Call Home” fulgt af turneer i USA og Europa. Siden er det bare gået opad, og i 2022 kom det tredje studiealbum “Shining in the Half Light”. Bailey havde i 2020 fået en pris ved Americana Awards UK, og med det nye album fik hun flere. To ved UK Blues Awards i 2023 og Artist & Live act of the year ved britiske Americana Awards. I 2023 blev det til mange festivalkoncerter, og her i 2024 går det løs med turnéer i både Storbritannien og Skandinavien – og jo altså også (selvfølgelig) på Tønder Festival.

En veteran – det kan man med sindsro kalde bluesmusiker Hans Theessink, som denne gang er i selskab med det genopståede band Blue Groove. Når Tønder Festival i år fejrer sit 50-års jubilæum, bliver der naturligvis gensyn med mange af de musikere, der igennem årene har optrådt på festivalen, og dem hører Hans T. jo til. Han har været med mange gange næsten siden TF-starten og har et stort, dedikeret publikum i Danmark, hvor han jo også har boet. I år er Blue Groove igen samlet omkring en Europa-turné. Blue Groove består af Jon Sass/tuba, Ali Thelfa/ percussion/vokal, Doretta Carter/vokal, Etta Scollo/vokal. Hans Theessink (født 1948) kommer fra Holland, har Danmark som sit andet hjemland, men bor i Wien.

David-Ritschard-Foto-Johan-Ronnow

Rootsrock og country har en del svenske kunstnere dyrket gennem tiden, og i dag er David Ritschard (født 1989) en af de stærkeste repræsentanter. Han tager fat om det svenske sprog med begavet og slagkraftig sangskrivning, og musikken læner sig op ad countryrock, soul, bluegrass og svensk visetradition. Siden 2018 har David Ritschard udgivet to album, en EP og 15 singler, og publikum og anmeldere har taget godt imod. Det seneste album er fra 2021, “Blåbärskungen”, og byder på hverdagsrealisme med glimt i øjet og musik med brug af pedal steel, blæsere, fioler og kor. Ritschard har fået klassisk amerikansk rootsmusik til at gå hånd i hånd med det svenske sprog og traditioner. Han har fået flere priser. Han har været programsat før, men måtte aflyse.

Sidst, men absolut ikke mindst. Nærmest størst i Skandinavien. Norske Bjørn Eidsvåg er folkeeje i hjemlandet og har mange danske fans. Sangeren har vunder masser af hæder og priser, bl.a. Årets Hæderspris ved Spellemann-uddelingen i 2006. Han har spillet og samarbejdet med et væld af norske og andre nordiske kunstnere. I 2014 blev hans kendte sange sat i et storslået akkompagnement, da han lancerede et samarbejde med tv-stationen NRK’s Kringkastingsorkestret (KORK). Det førte til udsolgte koncerter i en række norske koncertsale og til udgivelsen “Klassisk Bjørn Eidsvåg med KORK”, og i 2024 får publikum på Tønder Festival chancen for at opleve den samme magi. Bjørn Eidsvåg går på scenen sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester, som en gang tidligere faktisk har optrådt på Tønder Festival, nemlig sammen med irske Liam O’Flynn, da festivalen fejrede de første 30 år. Som Adam Stadnicki, musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester, siger det, så er folkemusik og klassisk musik nærmest i familie med hinanden, men alligevel er det en ret unik mulighed for at nå ud til et publikum, som vi normalt ikke spiller for. Vi glæder os.