På den netop afholdte 13. Musik over Præstø Fjord kunne man få instruktion i droner – og det var vel at mærke ikke dem, der af og til flyver rundt som små sølvsmede og tager fantastiske luftbilleder, men musikinstrumenterne af samme navn. En håndfuld entusiaster forklarede tålmodigt de interesserede forbipasserende om disse smukke instrumenters muligheder og opbygning.

Det er ikke helt billigt at anskaffe sig en nøgleharpe eller en drejelire, som er de hyppigst forekommende droner. Man kommer let af med 10.000 kr., men der findes uden tvivl billigere modeller. Det er også muligt at leje et instrument gennem foreningen, dER tilbyder hjælp til at finde en underviser, så man kan komme i gang. På hjemmesiden https://dronemusik.dk/ kan du læse mere om Foreningen Dronemusik Danmark, som indtil nu tæller et halvt hundrede medlemmer. Kontingentet er 100 kr. pr. år. Desuden kan man finde melodieksempler og arrangementer med dronen i centrum.

Foreningen skriver, at en drone er en simpel form for akkompagnement, hvor én eller flere vedvarende flydetoner høres samtidig med en melodistemme. Et droneinstrument er så et musikinstrument, der gør brug af dette princip. Drejeliren, som har en tusindårig historie, betjenes med et håndsving forbundet med et hjul, placeret delvist inde i klangkassen. En række strenge er spændt ud henover hjulet og sættes i svingning, når håndsvinget drejes med musikerens ene hånd. Med den anden hånd betjenes en række.

Nøgleharpens strenge sættes i svingning med en bue, akkurat som andre strygeinstrumenter. Det er oprindelig et svensk instrument fra Uppsala og Uppland-egnen, men herfra har det bredt sig til hele Sverige.