Roskilde Festival er godt nok indbegrebet af live rockmusik, og d. 30. juni tages første spadestik til Danmarks Rockmuseum i Rabalderstræde i Roskilde (eller skal vi snart sige: Rockskilde). Men anden musik herunder folkemusik har siden starten været repræsenteret på festivalprogrammet, om end beskedent. Således også i år. Jeg har plukket lidt i programmet og nævner nogle navne, som måske kan have interesse for Rootszones læsere.

Fendika Pressefoto

Fendika Pressefoto

Blood   On A Feather er et dansk-amerikansk samarbejde   med Sarah Hepburn og Mikkel Elzer. De vil spille såkaldt alternativ folk. Aoife O’Donovan (USA) har en fortid i Crooked Still. Hun   har lavet et soloalbum, som vi sikkert får smagsprøver fra. Hun er en   spændende singer/songwriter, der har arbejdet med bl.a. Alison Krauss og Chris Thile. Ryley Walker har spillet rock, men har sadlet om til folk. Han er   en spændende guitarist og sanger/sangskriver, der tydeligvis har lyttet til   Bert Jansch. Ben Boye og Brian Sulpizio udgør resten af trioen. Jason Isbell fra USA er en glimrende   singer/songwriter, der bevæger sig mod country’en, og som kan få mine   forventninger i vejret.

Igen i   år er den etniske afrikanske musik rigt repræsenteret: Kingayisoba & Band fra Ghana stiller op med fuldt ensemble af sangere, musikere og   dansere. Les   Ambassadeurs feat. Salif Keita, Amadou Bagayoko and Cheick Tidiane Seck (Mali).   Her kombineres Vestafrikas oprindelige rytmer og islamiske   sangtradition med funk, jazz, pop, latin og swing. Mere traditionel   vestafrikansk musik, men i en mere poppet udførelse sørger Mamar Kassey for. Eksotiske instrumenter og dans i farverige dragter   er, hvad Fendika fra Etiopien vil byde på. Toumani   Diabate og sønnen Sidiki fra Mali er   begge dygtige kora-spillere. Mestermusikerne fra   bjerglandsbyen JauJou i Rifbjergene   har siden 1960erne interesseret andre rockmusikere end Brian Jones

Systema Solar fra Colombia er et   ensemble, som forsøger at mixe hjemlandets musik med house og hiphop.   Balkanmusik og tyrkisk er repræsenteret af hhv. Balkan Khans og Omar Souleyman

Der er flere mix af   verdensmusik og elektronica og rock på programmet, men traditionel musik fra   Europa,  USA og især dansk folk skal   man finde andre steder.