Malmø forstår at feste. City er i en uge (12. – 19. august) omdannet til et stort underholdningsområde fyldt med alt fra højpandet kultur til fladpandet gøgl. Festivalen er blevet kaldt verdens største byfestival, men uanset hvordan dette måles, så er det en imponerende begivenhed, der blev etableret i 1985, og nu er tilbage efter to års pause.

Sousou & Maher Cissoko

Alene musikudvalget er så omfattende og besat af store udenlandske navne og nogle af Sveriges populæreste idoler. Popmusikken er i højsædet, men der er noget for enhver smag – også den gode: Rootsmusikken. På en mandag f.eks.: Svenske Ida Meidell Blylod (violin og sang) og Johan Hedin (nøgleharper) har specialiseret sig i at grave dybt i de musikalske rødder. De er begge velrenommerede musikere, som har turneret i Europa, og de dyrker deres passion for barokperiodens danse- og sangmusik. Fra især svenske områder har de fundet et repertoire af især polskaer og menuetter, som de præsenterede smukt og velspillende på en matinékoncert.

Sousou & Maher Cissoko (øverste foto) er Sveriges bedste verdensmusiknavn. Det senegalesiske/svenske par fandt for en del år siden sammen omkring fascination af vestafrikansk musik og særligt instrumentet kora, som de lærte sig at beherske så godt, at de nu optræder på de største scener rundt i verden. De har selv bragt nye strømninger ind i deres musik, som er så rytmisk og melodisk medrivende, at den øjeblikkelig forplanter sig i kroppene på det store torv. Med på den store scene havde de bragt nogle eminente musikere, som kun forstærkede oplevelsen.

Hedin & Meidell

Nogle separate teltscener præsenterer musikgenrer. Således også Blues-teltet, som havde blues-jam om eftermiddagen og koncerter om aftenen. Dansk musik i mange genrer er repræsenteret på festivalen, men især dansk blues har fået fodfæste her i Skåne. Fried Okra, Jake Green Band, Jesper Theil & Tim Lothar, Nisse Thorbjørn & CPH Slim Band er på programmet, og HP Lange Big Gumbo gav et overbevisende sæt med deres countryblues krydret med ingredienser af old time musik og New Orleans-rytmer. Også en anden veteran, svenske Gerfast kan stadig byde på overbevisende bluesmusik.

Malmö Folkmusikförening sørger for, at den lokale folkemusik er rigt til stede på Malmö Festivalen, men mon ikke et samarbejde med foreningen kunne være med til, at også dansk folkemusik kan opleves på kommende festivaler?

Hem

https://www.malmofestivalen.se/

 

H: P: Lange Big Gumbo