Radiofolk på Tønder Festival

Radiofolk på Tønder Festival

Det er mere end et år siden, at man først kunne lytte til www.radiofolk.dk på nettet. Siden er det gået stærkt, da man nu i lang tid har kunnet høre musik døgnet rundt. Desuden er der nu mulighed for at høre udsendelserne hvor og ikke mindst hvornår, man har lyst til det.

Redaktør Morten Alfred Høirup fortæller beskedent om radioen: ”Vi har med radiofolk.dk lige fra starten besluttet, at det måtte tage den tid, som det nu engang tager med at komme i gang. Så vi er begyndt stille og roligt, da vi jo er startet helt fra bunden”.

radiofolkHan forklarer videre: ”Projektet har tre ben. Det drejer sig om at lave en radiostation for folk som kan lide folkemusik, men også for folk som ikke ved, de kan lide det! Men om ikke andet så man kan følge med og få informationer om, hvad der sker på den danske folkemusikscene.

For det andet at nå ud af Danmark og vise udlandet hvad vi har, og så kan vi fortælle om, hvad der sker lige nu. Endelig det tredje ben, hvor vi måske ikke er nået så langt endnu. Det handler om at få folk, der laver musikken, til selv at lave radio om og med hinanden. Det kan være om, hvad de laver i det lokale spillemandslaug. Eller historier fra dem, der rejser til udlandet og spiller. Det gælder også amatørerne, som måske blot er ude for at få en skæg oplevelse i sommerferien.

Men det svære er at få folk til at finde ud af, at det egentlig ikke er så svært at lave radio. Man skal selvfølgelig vænne sig til at høre sin egen stemme, men ellers behøver man jo bare en lille båndoptager og en computer. Men det er altså en længere proces at få folk til at lave radio selv”.

Radiofolk.dk har også fået en hjemmeside op at stå, og herom siger Morten Alfred Høirup: ”Nu har vi fået etableret en hjemmeside også på engelsk. Vi producerer en masse udsendelser, som man ikke kan høre i Danmarks Radio. Her kan man bl.a. høre en masse musik, både nyt og også musik som man måske har glemt. Men det bliver det jo ikke dårligere af. Vi har over 6.000 folkemusiknumre på vores server, og vi har mange forskellige slags programmer, eksempelvis ”Katten i sækken”, som jeg redigerer, der handler om, hvad der sker netop nu inden for folkemusikken”.

Morten Alfred Høirup og Kristian Bugge

Morten Alfred Høirup og Kristian Bugge

”Vi har et program med festivaloptakter og et om verdensmusik, for der sker så meget på den danske verdensmusikscene, som jo faktisk ligger tæt op ad folkemusikken. Og så har vi programmet ”Tonesproget” om danske singersong-writere. Vi lurer også lidt på at lave noget om akustisk blues”.

Fordelen ved radioen er jo, at man jo kan høre et program, når man har lyst til det og selv vælge og vrage mellem udsendelserne.

Morten Alfred Høirup fortæller: ”Det er ikke længe siden, jeg var i Memphis. En aften gik jeg en tur og kom forbi et folkemusikmuseum, så jeg gik ind og fik en speciel rundvisning af en dame. Jeg spurgte hende, om hun kunne vise mig noget typisk folkemusik fra lokalområdet. Så viste hun mig ind i et rum med en stor skulptur af Elvis Presley, og så sagde hun, at nu skulle jeg blot høre musik, der var tæt på deres rødder”!

”Så det handler om musik, som har rødder – det er min definition på folkemusik. Nu skal vi have folk til selv at lave radio og få flere lyttere og få budskabet spredt. Vi har jo ikke et stort budget til promovering”.

Radiofolk.dk er mig som redaktør og Rasmus Wehner, Henrik Friis og Søren Lund fra ROSA samt en teknisk assistent, som også nærmest er en opfinder. Så er der Erling Olsen fra GO’ Danish Folk Music, og der er også et par frivillige folk tilknyttet. Desuden har Kristian Bugge gjort et stort arbejde og været meget aktiv, og han har ofte båndoptager med, da han jo kommer rigtig meget rundt”.

Det er muligt at abonnere på en podcast-tjeneste, så man kan høre, hvad der kommer af nye programmer eller finde flere af de eksisterende programmer.

Morten Alfred og Erling Olsen

Morten Alfred og Erling Olsen

Redaktøren fortæller videre: ”Vi prøver også med livekoncerter fra f.eks. Tønder Festival, når der er FolkSpot. Der har vi bl.a. fået vores udsendelser sendt videre til en tysk radiostation, som har et par hundredtusinde lyttere. Og til en spansk radio, der ikke kun sender fra egen sender, men sender programmerne videre til ikke mindre en 56 forskellige stationer. En af vores vigtige funktioner er at få formidlet vores musiktraditioner ud, så man får at vide, at vi i Danmark har både vores egne musiktraditioner, egen kultur og eget sprog. For det er der stadig mange ude omkring i verden,der ikke ved”.

Om fremtiden fortæller Morten Alfred Høirup: ”Vi skal have lavet et rigtig tjekket layout på vores hjemmeside og have udbygget den engelske del af siden. Så skal vi sende direkte fra festivalen Musik over Præstø Fjord, hvor vi gerne vil fortælle om alt det sjove, som sker rundt omkring på festpladsen, og så sender vi bagefter fra årets Tønder Festival. Her kan jeg nævne, at vi sidste år fik lavet noget af det sjoveste radio, da Erling Olsens hustru Hanne Augustenborg gik rundt på pladsen og snakkede med folk om, hvad de lavede på festivalen. Dét var hun er smaddergod til, så det håber vi også, at hun vil gøre i år”.

Så der er ingen tvivl om, at det kun går én vej for radiofolk.dk, nemlig fremad. Lyttertallet er stigende og vil selvfølgelig stige yderligere, efterhånden som de nuværende lyttere kan hjælpe til med, at alle andre interesserede også får kendskab til radioen.

http://www.radiofolk.dk/