Nu er der igen „rene irske dråber“ på programmet, og denne gang er knapharmonikaen i centrum. Alle tre musikere har den som hovedinstrument, og turneens tema og titel er „Across The Atlantic – Irish Accordion Connections.“
Pure Irish Drops er en konstellation af musikere, der skifter fra år til år og besøger mange nye byer hver gang. Konceptet er iscenesat af den tyske promoter Florian Fürst, som samler musikere, der ikke nødvendigvis plejer at spille sammen. Koncerterne finder sted rundt omkring i bl.a. Tyskland og Holland, nogle gange altså i København og i år også i bl.a. Berlin og Zagreb i Kroatien.
Lørdag d. 11. oktober kl. 20 står dette års udvalgte musikere – irske Conor Moriarty og Benny McCarthy og som tredjemand Graham Wells fra Newfoundland – på scenen i Metronomen på frederiksbergske Godthåbsvej. Indgangen er næsten skjult af metrobyggeri, men der ér åbent! Det er turneens 13. job af i alt 20, og det sker i Copenhagen Folk Clubs regi.
Conor Moriarty fra Sliabh Luachra er en af de mest efterspurgte unge harmonikaspillere på grund af sin alsidige, stabile, men alligevel meget rytmiske spillestil. Han var med på den tilsvarende tur sidste år, og det var tilsyneladende hans idé, at dette års tur skulle have en „all-accordion line-up“. Samtidig havde han hørt, at Pure Irish Drops-konceptet ønskede at sætte fokus på Newfoundland, hvor en stor del af musikken netop har dybe rødder i irsk musik. Projektet bringer tre af de allerbedste knapharmonika-spillere fra begge sider af Atlanterhavet med hver deres lokale melodier, sange, stil og humor sammen.
Benny McCarthy fra Waterford har været med flere gange, og mange vil også huske ham fra det fine band Danú, som for nogle år havde stor succes Han har spillet harmonika, siden han var 13 og har også sin egen stil. Benny er en rigtig performer og ansporer som sådan andre musikere til at blive endnu bedre, og han har i de senere år spillet en vigtig rolle for den traditionelle musiks fortsatte udvikling i Irland og sat den ind i nye kontekster.
Graham Wells fra Newfoundland spiller ligesom de andre også melodeon, og han er desuden med på bodhran og vokal. Han har lært musikken old style og i hjertet af sin familie, sådan som det var engang. Han begyndte at spille til dans allerede som seksårig rundt om Witless Bay Line på Newfoundlands Southern Shore. Dette område er yderst præget af den irske musiktradition, fordi mange irere bosatte sig der i forbindelse med arbejde for den engelske fiskeriindustri for mere end et århundrede siden. Det var ofte folk fra netop County Waterford og f.eks. regionen Sliabh Luachra, som tog disse jobs og blev derovre. Grahams Wells autentiske fortolkning af musikken har længe indgydt stor respekt og beundring både hjemme og ude i verden.
Tilsammen vil aftenens musik være en spændende opdagelsesrejse ind i mere end et 100-200 års evolution af irsk musik fra tre områder, der godt nok er delt af Atlanten, men alligevel har så meget til fælles – og samtidig hver sin lokale fortolkning og spillestil.
http://www.ffmusik.de/ff-musikbuero/Pure_Irish_Drops_2014_musicians.html