Søndag eftermiddag var Krudttønden i København ramme om uddelingen af tre hæderspriser, der hvert år uddeles tredje søndag i advent af Gelsted-Kirk-Scherfig Fonden.

Arrangementet startede med en dejlig koncert med Søren Krogh i front. Han var nemlig en af de to prismodtagere. Prisen på 25.000 kr. delte han med Michael K. fra Klondyke, som også kvitterede med lige så fin musik og musikanter. De to har turneret sammen med bl.a. de Jeppe Aakjær-fortolkninger, som Søren K. udgav i 2010.

Kollegaen Allan Olsen deltog også, idet han med lune og drilleri motiverede, hvorfor de to var blandt årets modtagere. F.eks. fordi de (ligesom han selv) er blevet ved med at skrive om de skæve eksistenser, og måske nærmest selv efterhånden er blevet de skæve eksistenser i denne ”pjatrøvstid”, hvor der kun er to trin på ”laksetrappen”: Kendt eller ikke kendt. Det første ikke nødvendigvis i kraft af kvalitet.

Billedkunstneren Jørgen Buch modtog også en pris, og skuespilleren Margrethe Koytu fik årets ærespris og sagde tak med en meget flot tale, der hyldede kammeratskab, solidaritet og fællesskab. Ting, der ikke er for meget af mere.

Gelsted-Kirk-Scherfig-Prisen er en dansk kulturpris, der blev indstiftet på Danmarks Kommunistiske Partis kongres den 9. november 1979 og uddelt første gang i 1980. Prisen er opkaldt efter forfatterne Otto Gelsted, Hans Kirk og Hans Scherfig, og den gives til kunstnere eller organisationer, der har gjort “en særlig indsats for arbejderklassen, eller som har udrettet humanitære gerninger.” Blandt tidligere modtagere er musikere som Arne Würgler, Benny Holst og Niels Hausgaard.

http://www.klondyke.dk/index.html

http://www.sorenkrogh.dk/210-kontakt.htm

 

Lissen Jacobsen