Det er, som om USA først har opdaget singer-songwriter John Prines betydning her 47 år efter hans debut. Hans første album med nye sange i mange år The Tree of Forgiveness udkom sidste år og blev meget vel modtaget af musikpressen og publikum. Pt. er han nomineret til flere Grammyer og også nomineret til optagelse i Rock and Roll Hall of Fame og Songwriters’ Hall of Fame.
Han har ellers hele tiden skrevet bemærkelsesværdige sange, som vi dog fortrinsvis kender i andres versioner: Angel from Montgomery, Paradise, In Spite of Ourselves f.eks. Måske kan det bl.a. hænge sammen med Prines nærmest generte fremtoning. Han er hverken en unik sanger eller guitarist, og selv om han får glimrende musikalsk backing på sine mange pladeudgivelser, så er han nok bedst, når han er solo.
Der er mange sangperler i hans bagkatalog. Temaerne er ofte hentet i hans egne relationer og i de miljøer, han kender. Ligesom de bedste, simple countrysange så formår Prine at skabe både gribende fortællinger og stilfærdige sociale kommentarer. Og ikke mindst har han noget så sjældent som evnen til at bruge sin tørre og underspillede humor, lege med paradokserne og lave vers som:
You come home late and you come home early/You come on big when you’re feeling small/ You come home straight and you come home curly/Sometimes you just don’t come home at all (The Speed of the Sound of Loneliness).
Det er dog alvoren og eftertænksomheden, der præger hans nyere sange. Summer’s End er blevet brugt som indlæg i debatten om den såkaldte opioid-epidemi i USA, som ødelægger talrige familier, og hvor mere end 100 mennesker dør dagligt pga. overdosis af hårde stoffer.
Glædeligt at de mere stilfærdige betragtninger og medmenneskelige holdninger trods alt kan have en vis effekt, og kan blive hørt i USA’s medier, som ellers mest er præget af det modsatte. Jeg vil krydse fingre for Prines nomineringer. Han har kæmpet med helbredet, men vi er nok mange, der håber at han er i god form, når han igen i år besøger os i Tønder.