Grammy-priserne for bedste musik i USA i 2022 er lige blevet uddelt, og selv om vi godt har anet, at roots & americana-musikken er i fremgang, så var det alligevel overraskende, at den ikke kun var henvist til nogle sekundære specialpriser. Faktisk løb genren med prisen for Årets sang, for det var nemlig ”Just Like That” af og med veteranen Bonnie Raitt, som tog denne prestigefyldte pris foran store populære (og betydeligt bedre sælgende) popnavne.

Bonnie Raitt, pressefoto

Bonnie Raitt er mest kendt som sanger og guitarist med elguitar-slidespil som varemærke. I 1999 høstede hun hele fire Grammyer med albummet ”Nick of Time”, som var et vellykket mix af blues, rock, folk og pop. Allerede i 1974 havde hun et hit med ”Angel From Montgomery” skrevet af vennen John Prine, og det er da også samme stemning, som hendes vindende ballade rammer med et meget nedtonet akkompagnement bestående af en akustisk guitar og et orgel. Hun har som nævnt selv komponeret denne simple sang om tabet af et kært menneske. Den beskriver en mor, som bebrejder sig selv for sin søns død, men som finder trøst i et besøg af den fremmede, som har fået hans hjerte i en transplantation.

Sangen grænser efter min mening til det patetiske og er lidt af en følelsesladet tåreperser, og hvorfor lige dette er Årets sang, bliver der nu spekuleret over og analyseret i blandt eksperter. Raitt vandt i øvrigt to yderligere Grammyer, idet samme sang også blev Best Americana Roots Song, og så vandt hendes sang ”Made Up Your Mind” desuden Best Americana Performance.

En rask gennemgang af andre roots-relaterede priser er mindre opsigtsvækkende: Sanger og sangskriver Brandi Carlile vandt Best Americana Album og Best Rock Performance. Rootszone.dk har tidligere omtalt Ry Cooder/Taj Mahal-samarbejdet på deres album ”Get On Board”, som vandt Bedste Traditionelle Blues Album. Bedste Folk Album gik til Madison Cunningham, der lyder lidt som Kajsa Vala. Ranky Tanky er et ensemble, som har haft så stor succes med at dyrke de afroamerikanske musikrødder også kaldet gullah, at de også tidligere år er blevet belønnet med en Grammy. I år fik de en for Bedste Regionale Roots Album. Willie Nelson kunne føje et par Country Grammystatuetter til sin store samling og Molly Tuttle vandt Bedste Bluegrass Album.

Desværre er ingen af vinderne på vej til danske koncertsteder, men med den øgede interesse for netop deres musik som Grammy-vindere får, så kan man håbe, at det sker på et tidspunkt. Sangerinden Aoife O’Donovan, som er en god bekendt af Danmark, var nomineret til tre Grammyer for bl.a. albummet ”Age of Apathy”- hvilket i sig selv er flot – og hun spiller på dette års tønder Festival!