Corona-nedlukningen og støtte fra Koda Kultur satte gang i et projekt, som Peter Uhrbrand havde haft liggende i flere år. Han kalder selv sit nye album, Songs For a Fabulous Monster, et hybridprojekt, som ikke lige er til at sætte en bestemt musiketiket på. Efter kun en enkelt gennemlytning kan jeg sige, at det har han ret i. Man tænker ikke lige Peter Uhrbrand til at starte med, men det viser nye spændende sider af hans talent. Denne artikel er baseret meget på hans egen beskrivelse af den lange musikalske rejse, som hans liv har været.

Han er bedst kendt som violinist og traditionsbærer af Fanømusikken og har fortjent fået mange roser for det. Men nu har han altså været ude på denne nye musikekspedition, hvor han bryder dogmer og sætter sig i mellem flere genremæssige stole. Songs For a Fabulous Monster er et sammenkog af et liv, som startede med klassisk musik, bevægede sig via rockmusikken og over i folkemusikken. Peter Uhrbrand har skrevet alle numrene og spiller alle instrumenterne selv minus et.

I mere end 40 år har han arbejdet med Fanømusikken, som han lærte af Sønderhospillemændene Frits A. Brinch og Søren L. Brinch, der var femte generation af traditionsbærere på øen. Peter kom til Fanø som 24-årig, hvor han forinden hovedsaligt havde spillet klassisk klavermusik og senere rock – men han forelskede sig i Fanømusikken, og den er blevet en form for livsværk for ham.

Men efter et langt liv med så mange forskellige musikalske indtryk og aftryk fra møder med musikere fra forskellige genrer og kulturer samt besøg til musikalsk interessante steder i verden, voksede inspirationen til denne hybridsamling, som han kalder den. På albummet er der musikalske hilsner til de gamle sønderhospillemænds spillestil, swingmusikere som ikke lever længere og hilsner til musikere fra USA, Europa og Danmark, der har sat deres musikalske spor hos Peter Uhrbrand.

”Jeg fik idéen til at lave et kompositionsprojekt, der hylder det aparte, det mærkværdige, det ulogiske, det ikkeeksisterende, genre-u-egale, utilpassede og eventyrlige. Selve kompositionsperioden startede faktisk for fem-seks år siden med diverse idéer og musikalske skitser, temaer og melodistumper, uden at jeg selv rigtigt troede på, at det ville holde eller blive færdigt til udgivelse”, siger han.

I marts 2020 kom så Coronanedlukningen, og ligesom for mange andre musikere ramte det Peter Uhrbrand alvorligt på økonomien, men det betød også, at han kunne få ro til at færdiggøre projektet: ”Corona er forfærdeligt, men for mig satte det skub i det gamle projekt”, erkender han.

”Jeg har nok brudt nogle dogmer og uskrevne regler undervejs: Blandet akustiske og elektroniske instrumenter, brugt lyde fra naturen, har spillet alle instrumenter selv, undtagen basklarinet, skrevet al musikken, tegnet coveret, har sikkert brudt samtlige love inden for faget ”hørelære” og sidst, men ikke mindst bliver musikken udgivet på old-school-mediet vinyl, fortæller den erfarne musiker, som har mange udgivelser bag sig, både solo og i diverse konstellationer, og som har vundet adskillige DMA-priser, i 2019 var det Årets Traditionspris. Han har også modtaget Ken Gudman-prisen (i 2014) for sit utrættelige arbejde med og for Fanø-musikken. Dengang blev han faktisk kaldt for ”Godfather for folkemusikkens opblomstring”.

”Songs For a Fabulous Monster” udkom digitalt og på vinyl d. 17. oktober, hvilket Uhrbrand festligholdt i Musikkens Hus i Sønderho. Tidligere samme dag spillede han i vinyl/LP/CD-specialforretningen og secondhand-shoppen Bogormen i Esbjerg sammen med Fanø-Föhr-fusionsbandet, Mellem2gavle. Her er albummet til salg, ligesom det er i Fanø Boghandel, i bistroen De 3 Søstre i Sønderho og hos musikeren selv. Skriv til ham på mail: peter.uhrbrand@gmail.com eller ring.