The Jeremiahs omtales som det nye, store band i irsk musik og er stormet frem det sidste par år og med indtil flere musikpriser under bæltet allerede. Med deres personlige miks af traditionel og nutidig folkemusik har de så at sige skabt et eget brand, som nogle kalder Urban Folk Music – eller storbyfolk.  Lørdag d. 4. februar indtager de scenen kl. 19.30 i Gimle i Roskilde, hvor Folk Club Roskilde har været hurtige til at få fat i det roste og spændende band. Og søndag aften kl. 20 går æren til Copenhagen Folk Club, som med The Jeremiahs fyrer årets første koncert af. Det bliver gjort i samarbejde med og på Bartof Station på Frederiksberg.

En opsummering af diverse omtaler kunne være: ”De er kreative, dugfriske, opløftende, det vigtigste nye band, slet ikke som nogen andre – de vil være en force i irsk musik, så længe de selv vil”.  Deres selvbetitlede album fra 2015 kaldes ”a cracker” (Mike Harding Folk Show). I stedet for at oversætte dette til ”en knallert”, vil jeg tillade mig at skrive festfyrværkeri.  Nu kommer det højt besungne band til Danmark og giver bare to koncerter foruden en ved et lukket arrangement i Silkeborg.

jerimThe Jeremiahs fandt sammen i 2013 i Dublin og består af tre (måske fire) medlemmer! Det fremgår ikke helt klart, for kun tre medlemmers navne præsenteres, men på billederne er de fire. En fjerde nævnes faktisk i en ældre anmeldelse, men måske er han ’fyret af’’? Skal vi ikke bare vente og se? Tre af de måske fire har i al fald et navn, der begynder med J ligesom Jeremiahs (og det havde nr. 4. ikke!).

Sangeren, hvis stemme roses stærkt (og som også spiller tin whistle) hedder Joe Gibney, mens guitar og bouzouki spilles af James Ryan. De to er dem med Dublin-rødder, mens Jean Christoph (JC) Morel (violin og mandolin) tydeligvis er fra Frankrig. Han har en musikuddannelse fra Lyon, men tog også til Dublin for at lære den irske musik nærmere at kende. Inspirationen til det var et album med The Bothy Band. I den irske hovedstad løb han ind i J og J, og de fandt sammen i et band, som det altså er gået rimelig stærkt for. Priser, f.eks. den  for Best Vocal & Instrumental Album of The Year (2015)  har de også allerede modtaget. JC er vigtig for bandets sound med sit meget karakteristiske rytmiske violinspil, er der stor enighed om. Nu har nogle af os muligheden for at høre dem, men mon ikke de kommer igen på en længere turne inden alt for længe.

http://thejeremiahs.ie/