Avett Brothers

Avett Brothers

Denne skribent jubler over det kommende genhør og gensyn med bandet fra North Carolina: Brødrene Scott og Seth Avett sammen med bassist Rob Crawford og cellist Joe Kwon. At skotske Shooglenifty og danske Jonah Blacksmith også kommer er endnu en fed nyhed, ligesom Mànran, Corey Ledet, A Blues & Roots Revue med Hans Theessink, Big Daddy Wilson & Eric Bibb og The Panorama Jazz Band også er tilføjet den efterhånden lange liste af navne til årets festival.

Avett Brothers

Avett Brothers

Nogle af mine egne største oplevelser på TF i de senere år, som jeg garanteret deler med mange, var koncerterne med The Avett Brothers i 2011 og 2013. For nu at citere festivalens pressemeddelelse så ”rusker de op i vaneforestillingerne og leverer et show, der hælder rockens tændvæske ud over langtidsholdbar amerikansk rootsmusik. Det amerikanske country-webmagasin The Boot har dem på listen over navne, der bliver rigtig store i 2016”. Jamen, er de ikke allerede det? De er i al fald et af de største turnerende bands i hjemlandet. Avett-brødrenes sange når ud til og ind i publikum – og helt ned på bagerste række selv på de største stadions. Det kan man høre på gruppens live-udgivelse “Live, Volume Four”, der er en optagelse fra nytårsaften 2014, hvor The Avetts spiller for 20.000 mennesker i PNC Arena i South Carolina. Brødrene flyder over med fine sange, og deres harmonier er mageløse.

Sidste år fejrede Shooglenifty (fedt navn) 25 års jubilæum, og de fortsætter heldigvis med deres helt egen sound og keltiske fusions-folk. De hurtige reels afløses af trippede passager med elektroniske elementer og world-beats, som går over i pumpet folk-rock. I 2015 kom bandets syvende studiealbum “The Untied Knot”, hvor den keltiske musik spiller op imod rytmer og toner fra den nordindiske provins Rajasthan med hjælp fra The Master Musicians of Rajasthan og den keltiske mundmusiker Kaela Rowan. Rowan er med på scenen i Tønder. Det store band er naturligt nok festival-darlings, der kan sætte gang i festen.

Både Mànran, der er på DK-turné lige nu, og Jonah Blacksmith gjordet det supergodt i 2015, så igen i år får de lov at vælte publikum bagover. Mánran er (ligesom alle andre!) glade for at spille på Tønder Festival, men de skrev det på deres hjemmeside efter sidste år: ”Tønder Festival er virkelig en af verdens store festivaler, og vi forlod den inspireret – endnu engang – efter at have lyttet til og hængt ud med nogle virkelig gode musikere”.

I en sen aftentime sidste år væltede Jonah Blacksmith P4-scenen i Tønder med en koncert, der under overskriften “Kæmpe sejr for de unge nordjyder” indkasserede seks stjerner i Gaffa. I år er de velfortjent tilbage og parate til at give endnu en uforglemmelig koncert for en fanskare, der bare vokser. De er et band, som har grebet mange danskere om hjertet med deres sange og storladne, internationale lyd. Sangene er godt nok forankret i Thy, men to trommeslagere og et arsenal af banjoer, guitarer og pedal steel rykker ud over mange virkelige og imaginære grænser.

evert

Avett Brothers

Fra USA kommer Corey Ledet & His Zydeco Band. De hører naturligt til i NOLA-området, der på få år er blevet en kæmpesucces og har gjort festlig zydeco og cajun til en vigtig del af festivalen. Corey fra Houston, Texas, men med tætte familiebånd til Louisiana, skal med sin accordion og sit band nok sætte gang i sagerne. Det er første gang, han spiller i Danmark.

Vi får også fornøjelse af The Panorama Jazz Band med spændstig jazz, funk og caribisk musik i en stærk gumbo.Som bekendt byder New Orleans på en omfattende og godt krydret musikmenu, og bandet her er en hovedret med alverdens smagsnuancer. Retten hedder ”Akustisk festmusik fra hele verden via New Orleans”

Og selvfølgelig skal vi også have en stærk injektion blues med ind i krop og sjæl. Det sker via A Blues & Roots Revue, som er lig med Hans Theessink og band, der går på scenen i selskab med bluesmen Eric Bibb og Big Daddy Wilson. Tre sangskrivere og guitarister på scenen sammen – det bliver klasse. Hans Theessink kender de fleste af os, og han er skøn at høre og et rigtig godt bluesbekendtskab. Her i marts er han igen på turne med sin mangeårige musikmakker Knud Møller.

www.tf.dk

Jonah Blacksmith

Jonah Blacksmith Fotos: Per Dyrholm