To festivaler på de skotske øer Shetland og Orkney, er som sædvanligt klar, og denne gang afholdes begge i maj måned. For 42. gang afholdes Shetland Folk Festival med 15 bands udefra. Det sker fra 2. til 5. maj. Desuden deltager det dobbelte antal lokale bands, hvad der faktisk er meget imponerende med en befolkning på godt 23.000.

Blandt de lokale bands er The Revellers, (øverste foto) som et par gange har spillet på Skagen Festival med stor succes. Blandt de gæstende bands er norske Gangar som repræsentant for Skandinavien, og bl.a. Ross Couper Band, og her har bandlederen spillet i Danmark flere gange i forskellige bands med stor energi på violin.

Saltfishforty

Irske The Friel Sisters deltager for første gang og annonceres som en supergruppe med sang og dans i de irske traditioner og med ikke mindre end syv musiker på scenen. Fra Spanien kommer trioen Deira som et eksotisk indslag, da festivalen altid har gjort meget for at få et band på scenen, som ikke spiller traditionel keltisk musik.

Sidste weekend i måneden 23.-26. maj gælder det så Orkney Folk Festival en anelse sydligere end Shetland, Der står ikke mindre end 56 bands på plakaten, hvoraf et par af navnene måske er kendt for det danske publikum. Duoen Saltfishforty var på turné her i landet sidste år. Det gælder også kvartetten Rura, der har besøgt de danske musikfestivaler og scener flere gange, og folk-bigbandet The Chair. Trioen Mike McGoldrick, John McCusker, Kris Drever behøver heller ikke nogen nærmere præsentation herhjemme, men ellers har man mulighed for at høre flere navne, som nok er mest kendt i den britiske musikverden, dog skal lige nævnes singersongwriter Ivan Drever, der er fra Orkney, men nu er bosiddende i Norge.

https://orkneyfolkfestival.com/

https://www.shetlandfolkfestival.com/