Ukulelen menes at stamme fra Hawaii (Hvor den skrives med apostrof foran: ’ukulele). Dens pris og størrelse har gjort den velegnet som begynderinstrument og en nem rejsekammerat, og et kig i instrumentbutikkerne viser, at den er blevet populær og fremstilles i mange forskellige modeller og kvaliteter.
Enkelte musikere som f.eks. John King og George Harrison har tidligere udbredt kendskabet til det lille instrument, som vi måske opfattede som et stykke legetøj, men som i nyere tid er forsøgt adopteret i den fine familie af ’seriøse’ akustiske instrumenter.
Med dette debutalbum får vi nu endelig slået fast, at ukulelen også er ophøjet til et hovedinstrument og et koncert- og soloinstrument, og dette er bl.a. Tobias Elofs fortjeneste. Nogle har hørt ham spille lidt folkemusik på de seneste Præstø Fjord-festivaler, men her viser han, at ukulelen også kan bevæge sig ind i et område mellem jazz og world.
Han startede på ukulelen som otteårig som overgangsinstrument, men han fortsatte og er nu professionel ukulelist (!). Han har som den første en bachelor fra Musikkonservatoriet med ukulele som hovedinstrument, han underviser, turnerer og er med til at udbrede kendskabet til ukulelen.
Arbejdet med albummet har taget fem år. Her får han hjælp af Jonathan Bremer (kontrabas), Morten McCoy (piano), Åkervinda og tonemester Jonas Nakel, der leverer et nænsomt backup. Derfor får man rig lejlighed til at nyde de sprøde toner og Elofs virtuositet.
Toneområdet er naturligvis tæt på mandolinen, men lyden ligger tættere på en lille harpe, bl.a. pga. nylon- eller tarmstrengene, og det er en nydelse at høre mange af de muligheder og klange, som man ikke troede kunne komme ud af en lille trækasse. Albummet præsenterer ukulelens muligheder i forskellige genrer og stilarter, men det er blevet til en æstetisk helstøbt musikoplevelse, fordi Elof har komponeret musikstykkerne specielt til ukulelen. Meditations, ja det er stille lyttemusik med gentagne mønstre og variationer, men der er plads til lydlege og (gætter jeg) mindre improvisationer.
Hvis Elof fortsætter denne udvikling, så har han mulighed for at ’lave en Niels-Henning Ørsted Pedersen’ – altså kunne forfremme et instrument fra akkompagnement til soloinstrument med international succes.