Tupelo

Tupelo

tange søTange Sø Folk Festivals ledelse kan glæde sig over, at det lykkedes at sætte publikumsrekord med ca. 2.600 til den årlige endagsfestival, nok takket været to nye tiltag.

Et samarbejde med et par sponsorer om firmaarrangement var en stor succes. Bl.a. frokost i det store telt med ca. 750 deltagere, som så var med fra festivalens start ved middagstid. Og det bredere musikprogram, der uden tvivl trak flere publikummer til festivalen, uden at det gik ud over, at hovedvægten skal være irsk og skotsk musik ifølge foreningen bag festivalen. Tupelo og Skerryvore var populære repræsentanter for netop disse to landes musik.

James Cramer

James Cramer

Irske Tupelo i tremands udgave præsenterede et sæt med sørgmodige og svingende ballader fra deres hjemland med James Cramer som indpisker på den vokale front og en energisk violinist i Kevin Duffy, mens basspillet blev glimrende styret af Damien McMahon.

Repertoiret var fortrinsvis fra albummet ”Push On” med mange iørefaldende melodier i den vanlige irske genre tilsat lidt country og blues, men de akustiske rødder fornægter sig ikke gennem deres sæt. Bandet forsøger at inddrage publikum, og med James Cramer som energisk frontmand formår bandet at få folk op ad stolene.

James Cramer

James Cramer

Forsangeren havde også et nummer specielt skrevet til de unge blandt publikum, som han sagde ”til alle tre”! For der er lun irsk humor blandt numrene, når han forsøger at få publikum inddraget. Og det lykkedes også i flere numre, ikke mindst i finalenummeret “I am an Irishman, this is my land”, som er skrevet med baggrund i en dramatisk begivenhed i bandets hjemland.

Tupelo kommer på turne til Danmark i oktober, dog først efter at forsanger James Cramer har givet fire solokoncerter her i landet. Inden det blev skotske Skerryvores tur kunne man lytte til det populære midtjyske husorkester Modvind, som på vanlig vis underholdt med de kendte keltiske sange i teltet, mens Stig Rossen og vennerne gav deres meget populære koncert for at ære Flemming ”Bamse” Jørgensen.

Skerryvore blev dannet for 10 år siden og har netop udsendt deres femte album Decade. Det syv mand store band var kun i Danmark i ca. 15 timer i forbindelse med festivalen, men de gav en flot koncert og indfriede de flestes forventninger med en blanding af numre med vokal og rent instrumentale melodier, hvor bl.a. sækkepiben fik lov at lyde til manges begejstring.

Bandet er fortsat tro mod deres skotske rødder, når de fyrer deres folkrock-repertoire af, ikke mindst med brødrene Daniel and Martin Gillespie som populære frontfigurer sammen med forsangeren og guitaristen Alec Dalglish, der skriver mange af bandets numre. Inden Skerryvore gav deres efterhånden traditionelle afslutningsnummer Put Your Hands Up, stod Runrigs Rocket to the Moon på sætlisten, som et populært islæt i det unge bands glimrende udgave.

Bandet, der i øvrigt er opkaldt efter et fyrtårn tæt ved brødrenes fødeby, kan opleves ved to koncerter under Tønder Festival fredag eftermiddag og lørdag aften.

Og herunder link til Skerryvore:

https://www.youtube.com/watch?v=DIX9B1v7rUU

Skerryvore

Alec Dalglish, og brødrene Daniel and Martin Gillespie fra Skerryvore