Det var en fornøjelse at bevæge sig ind i P4 teltet til Folkspot-koncerterne og lytte til nogle af de allerbedste danske bands inden for folkemusikken.

 

Jansberg Band på P4 scenen. Foto: Per Dyrholm

Fiolministeriet lagde stærkt ud og fik det fyldte telts publikum op af stolene, inden Jansberg Bands medrivende musik fortsatte samme linje.

Duoen Hal & Nikolaj (Hal Parfitt-Murray og Nikolaj Busk) og Himmerland gav lørdag aften en spændende dobbeltkoncert.

Hal & Nikolaj havde til lejligheden udvidet duoen med spanske Elena Setién og Jullie Hjetland. De fire musikere havde været vidt omkring for at hente deres repertoire, for de havde været helt ved verdens ende!

Jullie Hjetland kan mere end at synge og spille. Foto: Per Dyrholm

Foruden sang af de to unge kvinder demonstrerede spanske Elena også, at hun kan spille violin, og Jullie kunne foruden at spille på sjældne instrumenter også give opvisning i eksotisk dans.

Hal & Nikolaj underholdt med eksperimenterende folkemusik i flere afskygninger med overraskende arrangementer og nye spændende musikalske indfaldsvinkler. Om det så var hentet ved verdens ende eller i de traditionelle genre skal være usagt, men det var både afvekslende og fantasifuldt at lytte til kvartetten.

Det forholdsvis nye, men allerede vidtberejste band Himmerland fortsatte egentlig i samme boldgade, når det gælder det nyskabende element.

Bandet, der er stiftet af saxofonisten Eskil Romme, spiller nærmest verdensmusik med en snert af balkan, viser og jazz på et solidt grundlag af dansk folkemusik.

Ayi Solomon. Foto: Per Dyrholm

Ayi Solomon styrer slagtøjet på forrygende

Morten Alfred Høirup. Foto: Per Dyrholm

vis ”med hård hånd” rent bogstaveligt og har den unge Andrzej Krejniuk fra Polen på basguitar. Ditte Fromseier Hockings spiller som vanligt fortryllende på violinen og synger ligesom bandets dygtige guitarist Morten Alfred Høirup. Sammen har de fem musikere fundet en række røde tråde, som de har kædet sammen til en spændende velspillende helhed.

Hvorfor ikke denne musik på TV?

Søndag sluttede Phønix og Basco den danske afdeling på P4 scenen med manér, igen for et fyldt telt. Det

var prisværdigt, at Alex Nyborg Madsen sendte dagligt direkte fra P4 teltet, men hvor kunne der dog laves mange andre forrygende gode underholdningsprogrammer for både radio og tv under Tønder Festivalen.

De landsdækkende kanaler er ikke just kendt for at have ret mange programmer med musik og underholdning på sendefladen, men her ville det da være oplagt! Nu var det kun de heldige P4-lyttere, som fik serveret enkeltnumre fra flere af festivalens optrædende bands.

Forsiden