De to aftener til Baltoppens skotske festival 12. og 13. maj viste tydeligt, hvor frodig Skotlands trad & folkscene er: Sprudlende af talent, ja, en kæmpe talentmasse fyldt med energi, spilleglæde og overdrevent suverænt spil. Rødderne er intakte, og alligevel føles musikken ny og vital.

Projekt Smok

Jeg er helt enig i den første anmeldelse ved siden af denne i, at trioen Project Smok er suverænt gode og spillede et virkelig tæt sæt på et virtuost plan og med et intensivt drive. De tre medlemmer spandt et perfekt lydbillede på pipes/fløjter, guitar og bodhrán, med deres nytænkende neofolk.

Begge topbands, der fulgte dem – altså RURA og Manrán – fulgte naturligvis trop med deres egne tætspundne lydbilleder. De er begge veletablerede i den absolutte top af den skotske trad/folkscene, og man forstår hvorfor. Her er tale om perfekt sammenspil, folk der kender og forstår hinandens spil ét hundrede procent. For begges vedkommende var det som at høre en sammenhængende musiksuite, hvor alt bare hang sammen.

Både Rura og Manrán har godt 10 års samspil at have det i, og begge bands medlemmer er exceptionelle på hver deres instrumenter – ligesom også ovennævnte trio. Begge bands med hhv. fire og syv medlemmer drev musikken afsted på bodhrán og guitar, hvor især Ruras guitarist Adam Brown med sin placering i midten, men alligevel altid ”on the move” blev en form for midtpunkt. Men hele tiden også fokus pipes, fløjter og violin sådan vekslede det hele tiden. Det var en smuk og engagerende koncert, hvor alle instrumenter var i de rigtige og meget kyndige hænder.

Det samme gjaldt selvfølgelig for Gary Innes, Ewan Henderson, Ryan Murphy, Aidan Moodie, Marcus Cordock, Mark Scobbie og sangerinden Kim Carnie, der tilsammen udgør Manrán. Carnie kom på scenen med mellemrum og sang dejligt, måske fem-seks sange, mens resten var en opvisning i, hvor dynamisk, veloplagt og perfekt hvert enkelt instrument blev spillet og indgik i en total symbiose med hinanden. Top notch.

Det forlyder, at Showcase Scotland får sin Vol. 3 om godt et år. Godt gået af Baltoppen, som er et dejligt spillested med sublim flot lyd. De har et godt fast publikum til de mange koncerter, og måske kunne man ønske sig flere til dette store arrangement.

Øverste foto: Manran

Rura