Allerede kl. 10.00 gik første band på scenen i Skagen Kultur- og Fritidscenter. Det var Dissing og Las, alias Rasmus og Jonas Dissing samt Las Nissen, der stod for festivalens børne- og familie arrangement. Samtidigt begyndte den første af i alt 28 koncerter på Torvescenen.

Folk Friends

Og det blev en både festlig og forrygende koncert med den vestjyske trio Folk Friends, som fik publikum i gang fra første strofe med deres populære repertoire med masser af kendte irske og skotske sange. De fik fællessangen til at runge, og det hele blev krydret med anekdoter og mere eller mindre sandfærdige historier.

Anders Mikkelsen måtte melde fra på grund af en dårlig hånd, så i stedet kom MC Hansen, der blev en værdig afløser. Han fik hjælp af Mads Toghøj, hvis musikalske morfar ”Fisker Thomas” er en legende i Skagen. Så de to singersong-writere scorede mange point hos publikum.

The Raggedy Anns

På Havnescenen stod bl.a. The Raggedy Anns på programmet. Kvintetten leverede en flot koncert med muntre melodier til de ofte lidt triste og melankolske tekster, som er typisk for en stor del af bluegrass, americana og countrymusikken. De to barfodede sangerinder, Stine Flyvholm og Katrine Schmidt, gav både solo, duetter og a cappellanumre, og de har en dygtig trio bag sig i form af den ikke uefne bassist Mark Kühn, den glimrende guitarist Steffen Thomsen og ikke mindst Anders Duus på banjo og guitar. Bandet har fået sammensat et varieret sæt af de forskellige genrer og gav en humørfyldt og velspillet koncert med de to unge sangerinders nydelige vokaler i forgrunden.

Trioen The Mood Killers præsenterede et udmærket repertoire med skotske, irske og amerikanske melodier glimrende fremført af den unge forsanger Malthe Vinter. Det ellers velspillende band savnede midlertidig lidt pondus og gennembrudskraft, så lidt mere nærvær med publikum og aktiv udstråling ville have givet et væsentlig karakterløft. For det var ikke repertoiret, det var galt med. Blandt andet gav bandet et par rigtig hæderlige Runrig-numre, men desværre stadig med for anonyme attituder, men det er jo et ungt band, så mon ikke det kommer.

Mads Toghøj og MC Hansen

Den officielle åbning af den 48. Skagen Festival foregik om aftenen i Kultur- og Fritidscentret. Den blev foretaget af den tidligere leder af centret, Johan Hessellund, bl.a. med ordene: ”Arrangørerne og de frivillige skaber de gode rammer. Musikerne er omdrejningspunktet. Musikken giver os oplevelserne, men I, kære publikum, er hver især en lige så væsentlig del af festen”. Med de ord kunne han byde alle velkommen og ”It´s good to see you”!

På Torvescenen kunne man om aftenen glæde sig over det nydannede band Lochlannig (øverste foto), der slog sig løs med muntre energiske folkrock-toner. Bandet består af Pia Nygaard på violin, keyboard og mandolin, Denis McLaughlin, bas, Christian Gleesborg, guitar, Casper Nellemann på fløjte, guitar og sækkepibe og på slagtøj Thomas Vadmann. En spændende konstellation, som vi givetvis kommer til at høre mere til.

Neighbours and Friends havde forladt Mariehaven for en stund og var et meget populært gensyn ved festivalen. Dejlige kompositioner og melodier, der bliver serveret charmerende af en veloplagt Helge Engelbrecht og hans 10 musikere, hvor man kan glæde sig over, at de unge i bandet også får chancen for at være i front under koncerten.

Neighbours and Friends