Det Yderste Hav oversvømmede os med dejlig musik.

De tre topmusikere, som udgør Det Yderste Hav, gav os en eftermiddag i Fanøs og Sønderhos tegn, og de kunne ikke være bedre repræsentanter for øens traditionelle musik kombineret med fornyede folkemusikalske toner og udtryk. Det blev en rigtig varm og meget stemningsfuld søndag her forleden i Bartof Stations hyggelige kælderspillested. Varmt forstået som hjertevarmt, vedkommende, vedvarende vigtigt og først og fremmest voldsomt velspillet.

Peter Uhrbrand

Det gjaldt både Peter Uhrbrand, fortjent hyldet som den nuværende godfather til Fanø-musikkens fortsatte liv, betydning og status, Jørgen Bjørslev, klassisk med mere superguitarist, og manden med meget styr på mange ord, som han synger og deklamerer på bedste vis: Forfatter Jeppe Brixvold, somme tider med bodhrán. Han gør det godt, underholdende og umanerligt personligt. Der var lagt tekster ud på bordene, og de var gode at have! Den meget (måske for) lange Øster Land blev akkompagneret af meget skøn blueset guitar og fed fiol, som desværre fik overdøvet en del af ordene (’de spoken words’) tabt. Den vokal kunne godt have været skruet op – ikke den gode musik ned.

Når koncerten blev annonceret som ”en sjælden chance for at opleve en af landets absolutte top-konstellationer”, så er det sandt. For det er ikke ofte, at Det Yderste Hav optræder i hovedstaden. Beskrivelsen gælder i høj grad musikernes høje standard, men også deres fortolkninger af den gamle, traditionsmusik og spændende fornyelse af den. Ypperlig kombination, må man sige.

Jeg vil ligesom i foromtalen af koncerten citere tidsskriftet for nordisk litteratur, Reception, for her bliver det sagt så sandt og smukt: “I Brixvolds tekster flettes den gamle tradition sammen med nutiden. Og det i ord, der ikke bare gengiver, men frembringer Sønderho, så den kan ses – føles, lugtes, høres og smages.

Jeppe Brixvold

For Copenhagen Folk Club kunne det have været fint, hvis sommeren var ankommet en dag senere, men sådan kan det jo gå, ved vi alle. Os, der trodsede lysten til udeliv, fik en ret fantastisk eftermiddag ud af det, en varm og intim koncert af høj kvalitet. Og sønderhoning-spillemændene Det Yderste Hav kunne nå hjem til øen og Vadehavet for at sove. Bare en skam at så mange københavnere ikke ved, hvad de gik glip af – men det kan jo være, at de læser rootszone.dk og finder ud af det. Smiley.

Copenhagen Folk Club har et stort program klart til efteråret – det vender vi tilbage til. Men inden da byder klubben indenfor til to superkoncerter: Den 31. maj med skotske Kris Drever & Ian Carr og allerede 3. juni med fransk/canadiske Le Vent du Nord. Begge på Bartof Station kl. 20. Læs om dem på www. folkclub.dk

Jørgen Bjørslev: Fotos Per Dyrholm