Kora 004

Foto: Claus Hellgren Larsen

Kora er et unikt instrument. Selv blandt afrikanske instrumenter skiller det sig ud på flere måder. Koraen lyder nemlig ikke som andre strengeinstrumenter og er ikke rigtig i familie med dem. Man ved, at den oprindeligt stammer fra Vestafrika og nu har fundet vej til Europa og USA.

Herhjemme har man set koraer i mange vestafrikanske orkestre, men endnu har (mig bekendt) ingen danske musikere behersket den. Sverige har allerede flere lokale kora-spillere. Mest kendt er Sousou & Maher Cissoko.  Ry Cooder (naturligvis) har været stærkt medvirkende til, at kora-spilleren og sangeren Ali Farka Touré er blevet et verdensnavn.

Der findes en række indspilninger med solo- og duo-kora. Et  YouTube-surf kan anbefales, men kan du opleve koraorkestre live, så er det naturligvis det bedste.  Det kunne man takket være CphWorld-festivalen. Både hovednavnet Sekou Koyate & Section Kora fra Guinea og Dawda Jobarteh fra Gambia (p.t. bosiddende i Danmark) gav opvisninger i koraens muligheder. Sekou Koyate gav en udendørskoncert på Nytorv. Ikke særlig velbesøgt selv om musikken var i verdensklasse. Luksusgademusik med plads til at danse. Dawda Jobarteh havde samlet et ensemble bestående af danske, sydsvenske og gambianske musikere. De gav en glimrende cafekoncert i Vanløse Kulturstation.

Visuelt er en kora et stort fallosinstrument, lydmæssigt kan man sammenligne den med harpe, cembalo og lut. Den kan også minde om den keltiske harpe, som Alan Stivell i 1970’erne gjorde populær. Koraens oprindelige funktion er at skabe en harmonibaggrund for sang eller melodi, lidt som fingerspil på guitar. Med ostinater og polyrytmer kan dens sprøde klange pynte lydbilledet.  De senere år er der imidlertid dukket musikere op, som har udviklet avancerede teknikker til at spille sol, og derved placeret koraen i rampelyset. Der bliver sågar skrevet ny musik til Kora, og med tilføjede lydeffekter er instrumentet ved at finde vej i vores globale musikbevidshed. Et konkret eksempel på, hvorledes folkemusikkens rødder endnu en gang giver næring til andre musikgenrer.