Foto: Claus Hellgren Larsen

Foto: Claus Hellgren Larsen

Den femstrengede banjo har altid været en vigtig ingrediens i bluegrass-musikken. Siden Earl Scruggs i 1940’erne satte metalplektre på fingrene og fandt på det flydende trefingerspil, har den skarpe og høje lyd skabt lige så meget glæde og rædsel som sækkepiben.

Hvor de andre banjotyper har vundet plads i andre musikgenrer, så er ´the 5-string’ blevet en insisterende bluegrass-signatur. Herhjemme har mange musikere de senere år ønsket banjolyden, men har brugt den nemme løsning, nemlig den seksstrengede (der kan spilles som en guitar). Det tager nemlig tid at mestre Scruggs-stilen. Til gengæld vil man tilhøre et internationalt fællesskab, som bl.a. kan følges på det populære fagtidsskrift Banjo Newsletter, https://banjonews.com/

Richard Cifersky er en af de bedste europæiske banjospillere. Han har udgivet tre soloplader, har arbejdet med flere amerikanske bluegrass-musikere og besøgte d. 19. september Karens Minde med sit band Bill Faster. Det er et hold dygtige og rutinerede slovakiske musikere med en fortid i andre lokale bluegrass-bands. De spillede to sæt med et godt, varieret miks af gamle bluegrass-standards, nyere bluegrass-numre og egne gode numre. Vi fik duetsang og instrumentalnumre og masser af banjolicks. Det var avanceret, præcist og veludført og begejstrede et lyttende publikum, som fyldt4 salen i Karens Minde. En god og lovende start på bluegrass-foreningens koncertsæson 14/15.