Det var en af de rigtig ægte lyttekoncerter med et publikum, som ikke havde nogen interesse i at snakke undervejs, men lod sig rive med af hovedpersonens nærvær, finurligt-sjove præsentationer, medrivende sange fuld af historier om levet liv fyldt med poesi, politik, kærlighed og skæbner. Benny Holst er en charmerende troubadour, en musiker og sanger/sangskriver med hjertet på rette sted og med sin endog meget gode stemme i behold.

Han kom på scenen – ikke tøffende, som han understregede, men med energi og lyst, og han bedyrede, at alt ved ham er hans eget: Hofter, knæ, tænder og en manke, som han kaldte ”fraklip” fra dengang, han medvirkede i musicalen Hair”, der havde premiere i 1971 (men han var vist ikke med i den?). Manken var flot.

Det her er jo ikke ting, man som musiker (eller skribent) plejer at komme ind på, men Holst har jo en 55 år lang karriere kørende og fylder 84 år d. 21. marts. Han stævnede ud på karrieren d. 2. januar 1968 sammen med Povl Dissing, og ”så var man folkesanger med guitar og mundharpe i stativ”, som han sagde.

Siden har han været rejsende i musik. Skattet i mange musikalske sammenhænge med bl.a. Arne Würgler, Peter Thorup, Jan Toftlund og i de seneste mange år i trio med Martin Andersen og Jakob Rathje. I søndags i Kulturhuset Pilegården var han solo med stor selvfølgelighed. Han er en poet med sangtekster af høj karat og gode historier om sangenes indhold og hvorfor, hvornår, og hvordan de kom til ham hen over de mange år.

”Om aftenen er man gøgler med masser af venner. Næste dag er man ensom igen. Men at det hele er natteræs, druk og damer – det er altså en myte”, efter Bennys mening, men sagde dog, at ”Cornelis turede, og jeg turnerede. Han var i den tørstige afdeling”. Holst havde netop set den nye film om Wreeswijk, ”Nogle går rundt i udtrådte sko”, som han anbefalede, og sang sin udgave af sangen med samme titel som filmen. Men Holst kalder den ”Sko lappet på hæl og tå”. Han sang også sin version af Dylans ”I’ll be your baby tonight” med ordene ”your old man is lovesick tonight”, men det var med hans danske version af Forever Young, som han i 2001 vandt en konkurrence med.

Benny Holst har altid skrevet indholdsrige og vedkommende tekster og har gjort sig bemærket siden midt i 1970’erne. Poetisk er han også meget tit med ord som, ”det smukke, jeg så i dine øjne, er er der intet, som kan sammenlignes med” eller ”når en rose først er visnet, blomstrer rosen ikke mere”.

12 fine sange blev det til ved denne dejlige og rolige eftermiddagskoncert med en af Danmarks bedste folkesangere i ordets allerbedste betydning. En entertainer på den tilbagelænede, men meget tilstedeværende måde. Sjov, som da han refererede til, at Peter Thorups kone klagede over, at han ikke havde ringet: Han svarede: ”Jamen, når telefonen ikke ringer, så er det mig, det ved du sguda godt”.

Det var to skønne timer i selskab med Benny.

Øverste foto: Arkivfoto