“Music Lives in us, Music’s Part of us, Music is the Door Way to our Hearts”.

Sådan lyder det i festivalsangen “Back to the Roots”, som er skrevet af den sønderjyske singersong-writer Jesper Gloor, der også fremførte den under åbningen af den anden Back to the Roots Festival. (Øverste foto) Og det er grundstenen ved festivalen, der har Roots, Food & Love som sit motto.

Den musikinteresserede borgmester Erik Lauritzen. (ses ofte ved Tønder Festivalen)

Sækkepibemusik ved åbningen.

Arrangørerne har skelet til Strib Vinter Festivals set-up med en caféscene, og så en stor sal. Her optræder de mere kendte bands og musikere. Festivalledelsen havde taget et glimrende initiativ og arrangeret en gratis koncert for børn, inden selve festivalen begyndte. Man havde om formiddagen gjort reklame for Back to the Roots med musikalsk optræden på skolerne og inviteret børnene til Benniksgaard Anneks, der er en tidligere ungdoms- og efterskole, som nu lægger lokaler til festivalen. Her kunne de inden den officielle åbning opleve kvartetten RayRay udstyret i farverige stranddragter og med surfbræt og blomsterkranse, og for en stund fik de publikum til at glemme snefygningen og den bidende isnende vind, der blæste uden for. Bandet gav en dejlig afslappet og velspillet koncert både for børn og voksne, som fik nogle friske bemærkninger med på vejen.

Så kunne Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen for andet år i træk udtrykke sin tilfredshed og stolthed over, at det endnu engang var lykkedes at stable en festival på benene med både lokale og internationale bands på plakaten. Han roste også festivalledelsen og de mange frivillige og var stolt over, at man ”holder fast i rødderne”!

Heartlands

Jesper Gloor sang festivalsangen godt akkompagneret af den talentfulde unge musiker Ingrid Bladt på nyckelharpe. Første band på den store scene var det sønderjyske band Heartlands, hvor Jesper Gloor er en af forgrundsfigurerne i det seks m/k store band, hvor flere medlemmer har udenlandske rødder. I forgrunden er en af festivalarrangørerne Brian O’Driscoll og sangerinden Dina Lou Høst Boisen. Heartlands har efterhånden fire år på bagen, og første gang offentligheden hørte om bandet, var ved Tønder Festivalen i 2014, da de lavede en hyldestsang til Carsten Panduro, da han stoppede i festivalens ledelse. Man må i øvrigt sige, at bandet har rykket sig de senere år – og dejligt, at de stort set spiller egne melodier.

RayRay

Drones & Bellows har været på musikscenen i 30 år og har også en international besætning med musikere fra Skotland og Tyskland foruden den danske grundstamme. Kvintetten præsenterede en solid velspillet blanding af keltiske og nordiske toner med iørefaldende melodier, præsteret uden de helt store armbevægelser, men med varme og charme.

På caféscenen kunne man fredag aften nyde singersong-writeren Lady of the House med band og ikke mindst Christian Gleesborg, der med nordjysk lune tog publikum med på et nostalgiske trip tilbage til 60’erne og 70’erne med Dylan, Pete Seeger og Sebastian melodier. Med gode fortællinger og meningsfyldte tekster var der også plads til eftertænksomhed, da mange af den tids problemer stadig er aktuelle.

Aftenen sluttede med The Happy River Band, hvor irske Shane Donnelly var den charmerende frontfigur med sine humørfyldte og lune historier. Med i bandet havde han to meget velspillende musikere i Mads Knude Hovgaard på mandolin, guitar og banjo samt Rasmus Gollin på diverse fløjter og strengeinstrumenter. Så den populære trio måtte både give ekstra og ekstra-ekstra nummer, inden publikum kunne gå ud i den kolde forårs/vinternat.

http://bttr.dk/

The Happy River Band